Cei mai fericiţi angajaţi în 2011 sunt cei lucrează în sectorul auto şi în producţia industrială Ei au avut parte de creşteri salariale de peste 7%

Autor: Adelina Mihai 27.09.2011




Salariile angajaţilor din companiile private au crescut cu numai 5,1% anul acesta, deşi angajatorii se aşteptau la începutul anului să efectueze majorări salariale în cuantum de 6,8%, arată rezultatele studiului salarial şi de beneficii PayWell România 2011, realizat anual de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

Anul trecut, companiile au majorat salariile angajaţilor cu 4,3%, ceea ce înseamnă că, nici anul trecut, şi nici anul acesta angajaţii nu au resimţit creşterile salariale reale, având în vedere că în ultimul an inflaţia medie a fost în jurul valorii de 6%.

"Firmele din România au depăşit mentalitatea de supravieţuire şi de conservare a resurselor din perioada recesiunii şi au revenit la un optimism moderat. Creşterea salarială medie efectuată anul acesta se va situa cel mai probabil la acelaşi nivel cu rata inflaţiei. Se remarcă faptul că sectoarele în care funcţionează contracte colective de muncă ce leagă evoluţia salarială de nivelul inflaţiei în anul anterior, aşa cum sunt sectorul industrial şi cel de producţie auto, au fost cele care au oferit şi cele mai mari creşteri salariale în 2011", a spus Peter de Ruiter, Partener şi liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din cadrul PwC România.

Studiul mai arată că aproape jumătate dintre companiile participante au efectuat deja creşteri salariale, în vreme ce o treime intenţionează să efectueze creşteri salariale în perioada de timp rămasă până la sfârşitul anului. Pe de altă parte, 23% dintre companiile participante fie nu intenţionează să majoreze salariile, fie nu au luat încă nicio decizie în acest sens.

Cele mai mari creşteri salariale au fost anul acesta în sectorul auto, de 8,9%, în domeniul producţiei industrială, de 7,2%, în vreme ce în retail creşterea medie a salariilor a fost de doar 2,4%, iar în sectorul bancar de 2,9%.

Creştere de 6.8% estimată pentru 2012

Aproape60% dintre companiile participante la la cercetare spun că au bugetat creşteri salariale pentru 2012, procentul mediu fiind de 6,8%. Studiul PwC este realizat pe un eşantion de peste 150 de companii din 9 sectoare economice ( industria constructoare de maşini, sistemul bancar, industria alimentară şi sectorul de distribuţie, industria prelucrătoare, IT, leasing, industria farmaceutică, retail, servicii externalizate şi centre de servicii).

Rezultatele unui alt studiu salarial realizat pe piaţa locală de către gigantul în resurse umane Mercer arată că angajaţii din 150 de multinaţionale de pe piaţa locală au avut parte de creşteri salariale în cuantum de 6% anul acesta, iar pentru anul viitor se estimează o creştere salarială tot de 6%.