China şi capitalismul: Multimiliardarul Liang Wengen, cel mai bogat chinez, ajunge în conducerea Partidului Comunist

Autor: Iulian Anghel 27.09.2011

Liang Wengen (57 de ani), cel mai bogat om din China, cu o avere estimată de Forbes la 9 mld. dolari va ajunge membru (deocamdată supleant) în Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez, fiind primul om de afaceri din istoria de 90 de ani a partidului care accede în această instanţă supremă care cuprinde doar 200 de membri şi are controlul deplin asupra imensei armate chineze şi a celor peste un miliard de chinezi.

Potrivit The Telegraph, care citează presa din China, Liang a intrat în Partidul Comunist în 2004 după ce preşedintele ţării i-a invitat pe oamenii de afaceri să vină spre partidul unic.

Primul pas spre invitarea oamenilor de afaceri de a se înscrie în Partidul Comunist a fost făcut în 2001 de preşedintele Jian Zeming, iar zece ani mai târziu cel mai bogat om al Chinei ajunge în Comitetul Central pentru a da, spune presa din China, un semn încurajator sectorului privat de a intra în rândurile partidului. Până în 2002 cei care lucrau în sectorul privat nu aveau acces la funcţii în Partidul Comunist Chinez.

Wengen a făcut avere în timpul boom-ului imobiliar din China, fabricând şi vânzând maşini unelte, în principal macarale.