SUA îşi ascunde problemele în spatele Europei

Autor: Bogdan Cojocaru 28.09.2011

Puseurile tot mai violente ale crizei din zona euro au îndreptat atenţia pieţelor către problemele economice şi financiare ale Europei, însă investitorii trec cu vederea că şi peste ocean, în SUA, cea mai mare economie a lumii, sunt state aflate în pragul falimentului şi se confruntă cu probleme structurale mai acute decât cele ale Europei.



"Europa are câteva sta­te falimentare, dar aşa are şi SUA. Este vorba de Illi­nois, un stat mai mare decât Grecia, California şi New York. Sunt state destul de mari cu probleme economice serioase", spu­ne inves­titorul american Jim Ro­gers, cofondator al fon­dului Quan­tum alături de George Soros, scrie CNBC.

Rogers apreciază că SUA au pro­bleme structurale mai grave şi datorii mai mari decât Europa.

"Europa are câteva probleme gra­ve, dar ca un întreg regiunea nu este atât de scufundată în datorii ca SUA. Europa nu are un deficit comercial uriaş", explică el.

Investitorii sunt îngrijoraţi de lipsa unui răspuns unic al Europei în faţa crizei dato­ri­ilor care a îngenun­cheat deja Grecia, Irlanda şi Portu­galia şi riscă să lovească economii mai mari precum Italia. Liderii din zo­na eu­ro au fost acuzaţi că stau în spatele frontului şi nu înfruntă rea­litatea în pofida imploziei pie­ţelor. Rogers apreciază, însă, că SUA, deşi au o singură politică fiscală, au o si­tua­ţie a datoriilor mai dificilă decât zona euro.

Investitorul consideră, de ase­me­nea, că ar fi mai bine pentru uniu­nea monetară dacă Greciei i s-ar per­mite să falimenteze şi a lăudat rezis­tenţa germanilor în faţa planu­rilor de salvare a Greciei.

"Nici eu n-aş vrea să salvez Gre­cia dacă aş fi german, austriac sau finlandez", spune Rogers.

Afirmaţiile investitorului ameri­can le în­tăreşte pe cele ale preşedin­te­lui Băncii Cen­trale Europene, Jean-Claude Trichet, care în această lună la o reuniune informală a mi­niş­trilor de finanţe din zona euro a luat apăra­rea uniunii monetare, spunând că blocul are o situaţie mai bună decât economiile rivale.

"Luată ca un întreg, regiunea se des­curcă probabil mai bine decât alte economii avansate", a spusa Trichet ca răspuns unui avertisment al secretarului Trezoreriei ameri­ca­ne Timothy Geithner privind apa­riţia unor "riscuri catastrofale" pen­tru pieţele financiare din cauza eşe­cu­lui de a combate criza datoriilor din zona euro.

Unii lideri europeni, printre care cei ai sta­telor cu probleme, consi­de­ră că o soluţie pen­tru ieşirea din criză ar fi emiterea de obli­ga­ţiuni în comun de către membrii uniunii monetare.

SUA şi-au văzut recent redus ra­tin­gul de top de către agenţia de eva­lua­re financiară S&P, ceea ce a tri­mis unde de şoc pe pieţele financiare şi a şters miliarde de dolari din ca­pi­ta­lizările companiilor listate pe bur­să. În zona euro, principalele eco­nomii beneficiază încă de calificativ maxim.

Statul California se regăsea anul trecut printre zece guverne ale lumii în funcţie de şansele de a intra în default, mai sigur decât Grecia, dar mai riscant decât Letonia şi Irak, potrivit Canadian Business. Unu din doi alegători californieni apreciază că o duce mai rău din punct de vedere financiar decât în urmă cu un an, iar 91% dintre ei consideră că economia este într-o situaţie proastă.

Senatul american votează pentru evitarea defaultului guvernului

Senatul american a adoptat o rezoluţie prin care se asigură finanţarea guvernului american pe termen scurt, punând astfel capăt pentru moment temerilor privitoare la intrarea în incapacitate de plată a acestuia, potrivit BBC News.

Senatorii au ajuns la un acord de finanţare a guvernului până pe 18 noiembrie, o măsură ce include fonduri pentru asistenţă federală în caz de dezastru în valoare de 2,65 miliarde de dolari. Acordul elimină posibilitatea intrării guvernului american în incapacitate de plată până pe 30 septembrie. Cătălina Apostoiu