Revisal, softul angajaţilor, a avut 2.000 de modificări înainte să fie pus în aplicare. Compania care l-a produs primeşte câte 200 de sesizări pe zi

Autor: Adelina Mihai 28.09.2011

Noua variantă a Revisal, instrumentul de control al Inspecţiei Muncii, care vede informaţiile despre toţi salariaţii din România prin intermediul unei baze de date, a primit 2.000 de observaţii înainte de implementare.Aplicaţia a stârnit numeroase nemulţumiri în rândul oame­nilor de HR, care spun că se blochează şi se şterg infor­maţiile introduse.

Reprezentanţii furnizorului de soluţii IT TeamNet International (parte a grupului Ase­soft), compania care a creat sistemul, şi cei ai Inspecţiei Muncii au venit cu explicaţii supli­mentare. Noul Revisal, în care vor fi trecuţi toţi cei 4,2 milioane de salariaţi până la finele lunii octombrie, nu permite firmelor să treacă decât funcţia actuală a angajaţilor, chiar dacă, de-a lungul timpului, ei au ocupat mai multe poziţii. Aceasta a fost doar una dintre nemulţumirile semnalate de managerii de HR vizavi de această aplicaţie.

Aplicaţia Revisal reprezintă o componentă a sistemului ReGES (Registrul General de Evi­denţă a Salariaţilor), dezvoltată de TeamNet şi disponibilă gratuit tuturor angaja­torilor din România, pentru întocmirea, actualizarea şi generarea registrului în format electronic.

"Anterior publicării noii versiuni a siste­mu­lui ReGES, compania noastră, împreună cu bene­ficiarul Inspecţia Muncii, a organizat două sesiuni de consultări publice, sesizările şi observaţiile primite în această perioadă (aproximativ 2.000) fiind implementate în versiunea finală a sistemului lansat la data de 15 august 2011. În continuare, prin intermediul departamentului de suport pus la dispoziţie de compania noastră sunt recepţionate şi analizate toate solicitările de îmbunătăţire", a explicat pentru ZF Anda Iosif, marketing manager în cadrul TeamNet International, o companie cu afaceri de 21 mil. euro anul trecut (în creştere cu 63% faţă de 2009) şi cu un profit de 1,6 mil. euro. Compania este deţinută de Sebastian Ghiţă.

Contractul dintre TeamNet şi Inspecţia Muncii pentru noul Revisal are o valoare de peste 165.000 de euro şi a fost semnat la finele lunii martie a acestui an.

"În privinţa problemelor semnalate de angajatori, prin departamentul de suport sunt preluate zilnic, prin e-mail şi telefon, în medie 200 de solicitări de asistenţă tehnică, rezolvate în aceeaşi zi sau în ziua următoare. De asemenea, pe măsură ce vor apărea noi modi­ficări legislative sau vor fi identificate probleme ale aplicaţiei, compania noastră va livra, conform contractului, noi versiuni care vor fi publicate de către Inspecţia Muncii pe site-ul www.inspectiamuncii.ro", a mai spus Iosif.

Reprezentanţii Inspecţiei Muncii spun că în etapa de analiză necesară dezvoltării noului sistem informatic au avut loc mai multe consultări cu reprezentanţii angajatorilor, iar pe 15 iulie s-au publicat spre consultare pe site-ul Inspecţiei Muncii specificaţiile tehnice privind noul sistem informatic, pe baza cărora angajatorii au avut posibilitatea să transmită prin e-mail sugestii şi propuneri.

"În urma testelor interne şi ţinând cont de feedback-ul primit din partea angajatorilor, la data de 15.08.2011 s-a publicat pe site-ul www.inspectiamuncii.ro versiunea finală a aplicaţiei Revisal 5.0.6, utilizată şi în prezent", a spus Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii.

El a mai precizat că în versiunea nouă a aplica­ţiei se preiau, conform legii, doar con­tractele active din vechea aplicaţie în starea curentă la momentul preluării.

"Au fost destul de ciudate modificările aduse în noua aplicaţie, pentru că sunt câteva informaţii care există în contractele colective de muncă şi care trebuie trecute în noul sistem, însă cu răbdare se rezolvă. Nu pot să spun încă dacă versiunea nouă este mai bună decât cea precedentă", a spus Melinda Mathe, directorul de resurse umane al SNR Rulmenţi din Sibiu, filiala locală a grupului francez SNR Roule­ments, care are peste 650 de angajaţi.

Inspecţia Muncii spune însă că programul Revisal aduce facilităţi tehnice de bază pentru întocmirea şi transmiterea registrului electronic şi este destinat mai ale întreprinderilor mici şi mijlocii.

"În urma analizei efectuate, s-a constatat că marii angajatori utilizează aplicaţii proprii de salarizare şi resurse umane, aplicaţii informatice avansate, din care pot fi exportate datele aferente registrului electronic fără a mai fi necesară introducerea acestor date în aplicaţia Revisal. Ca urmare, Inspecţia Muncii a publicat specificaţiile tehnice ale fişierului care trebuie exportat din aplicaţiile proprii", a mai spus inspectorul general de stat din cadrul Inspecţiei Muncii.

O altă problemă cu care s-au confruntat angajatorii atunci când au instalat noua aplicaţie Revisal a fost aceea că nu putea fi folosită decât de pe un singur calculator. Reprezentanţii Inspecţiei Muncii spun însă că protecţia datelor introduse în Revisal se realizează prin operaţiile de salvare şi restaurare a bazei de date, angajatorul având în orice moment posibilitatea efectuării unor copii de siguranţă a datelor pe suport extern de stocare.

Ce detalii tehnice a mai oferit Teamnet, compania care a dezvoltat aplicaţia Revisal

  • Legislaţia în vigoare permite alcătuirea şi transmiterea registrului de salariaţi şi din aplicaţii software, altele decât Revisal, cu respectarea formatului de date XML publicat pe site-ul Inspecţiei Muncii, disponibil spre consultare încă din data de 22 iulie 2011.

  • Din sistemul ReGES fac parte şi componentele ReGES.Online şi ReGES.ITM, ambele realizând functia de preluare a registrelor de salariaţi transmise de angajatori. Astfel, prin acest flux descris minimal, se realizează la nivel naţional centralizarea şi agregarea (respectiv generarea istoricului) tuturor informaţiilor transmise de angajatori. Aceste informaţii sunt disponibile în timp real angajatorilor spre consultare şi verificare prin contul online, eliberat în baza unei solicitări adresate de către angajatori Inspectoratului Teritorial de Muncă.

  • Aplicaţia Revisal permite preluarea integrală a salariaţilor activi la momentul transferului din versiunea anterioară, în acest fel fiind asigurată continuitatea informaţiilor deja transmise de angajatori, dar şi completarea corespunzătoare a informaţiilor suplimentare prevazute in H.G.500/2011.

  • Informaţiile transmise de angajatori, inclusiv istoricul funcţiilor, vor fi în continuare stocate şi disponibile spre consultare, atât la angajator, cât şi la Inspecţia Muncii.

  • Orice modificare a elementelor registrului de salariaţi, inclusiv a funcţiei, din momentul tranziţi la noul sistem, va fi operată în aplicaţia Revisal 5.0.6 de către angajator şi transmisă către Inspecţia Muncii.

  • Principalele avantaje ale noii versiuni faţă de versiunea anterioară a aplicaţiei Revisal, din perspectiva angajatorilor, sunt interfaţa ergonomică prin care se pot realiza actualizările salariaţilor şi contractelor, funcţii dedicate de salvare şi restaurare a informaţiilor pentru evitarea pierderii datelor, rapoarte detaliate la nivelul contractelor şi salariaţilor şi exportul datelor în formate de fişiere cu răspândire largă.