Numirea lui Buzoianu în funcţia de preşedinte al CSA, aprobată de Parlament

Autor: Liviu Dadacus 28.09.2011

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marţi, numirea lui Constantin Buzoianu în funcţia de preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a lui Cornel Coca Constantinescu şi Tudor Baltă în funcţiile de vicepreşedinte şi a lui Doru Claudian Frunzulică în funcţia de membru.

Votul a fost secret, cu buletine de vot. Mandatul celor patru numiţi în funcţiile respective este de cinci ani.

Conform procesului verbal de constatare, Constantin Buzoianu a întrunit 230 de voturi "pentru" şi patru voturi "împotrivă", Cornel Coca Constantinescu a întrunit 234 de voturi "pentru" şi niciun vot "împotrivă", Tudor Baltă a întrunit 232 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă" iar Doru Claudian Frunzulică a cumulat 231 voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă".

Numirea se hotărăşte cu votul majorităţii deputaţilor şi sentorilor prezenţi.

Nu aţi vrut un director de sucursală că e prea tânăr, luaţi un fost poliţist şef la CSA, au spus politicienii către industria asigurărilor

Comisiile reunite de buget, finanţe au audiat şi avizat favorabil, marţi, candidatura lui Constantin Buzoianu, în prezent vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), pentru funcţia de preşedinte al CSA, acesta fiind susţinut de PDL, după ce Romeo Ionuţ Comăniciu, avizat săptămâna trecută pentru postul respectiv, şi-a retras candidatura.

Pentru funcţia de vicepreşedinte al CSA a fost audiat şi avizat favorabil, cu 23 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", Cornel Coca Constantinescu, director general la MKB Romexterra Leasing IFN, din 2007, şi doctor în ştiinţe economice la ASE. El a fost susţinut, de asemenea, de PDL.

Voturile favorabile au fost date de către deputaţii şi senatorii din arcul puterii, iar votul împotrivă i-a aparţinut senatorului PSD Iuliu Nosa, care a precizat, în explicarea opţiunii sale, că şedinţa nu se desfăşoară conform procedurilor parlamentare, având în vedere că la Comisia de buget, finanţe din Senat nu există cvorum.

Săptămâna trecută comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe l-au validat pe Comăniciu, director al sucursalei Astra Asigurări Braşov, propus de PDL, pentru funcţia de preşedinte al CSA. În timpul şedinţei, deputatul PSD Petre Petrescu a anunţat că social-democraţii nu vor vota în favoarea lui Comăniciu, afirmând că parlamentarii sunt puşi într-o situaţie penibilă.

"Suntem şi noi puşi într-o situaţie penibilă de indecizia unor oameni politici care încearcă să impună un om sau un altul. Personal, nu sunt de acord cu o astfel de atitudine. Voi vota împotriva dumneavoastră, nu bazat pe competenţele profesionale, ci ca mod de a manifesta nemulţumirea pentru implicarea totală a politicului într-o astfel de decizie", a spus Petrescu.

La rândul său, deputatul PNL Eugen Nicolăescu afirma că, dacă la conducerea CSA va fi pus un om fără experienţă, uşor de manipulat având în vedere şi vârsta pe care o are, atunci va exista o mare problemă, deoarece problemele cele mai importante ale economiei globale sunt cele financiare.

"Trebuie să privim cu maximă responsabilitate această numire. Faţă de domnul Constantinescu, domnul Comăniciu este departe de a avea pregătire profesională", a spus şi Nicolăescu.

Candidatul iniţial al PDL pentru funcţia de preşedinte al CSA, Cristian Constantinescu, nu a primit, luni, avizul comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe din cele două Camere.

La mijlocul acestui an a expirat mandatul a patru membri CSA, din totalul de şapte, respectiv Angela Toncescu (preşedinte), Tudor Baltă (vicepreşedinte), Constantin Buzoianu (vicepreşedinte) şi Corneliu Moldovan (membru).

Buzoianu este absolvent al Facultăţii de Economia Industriei - ASE Bucureşti, iar printre funcţiile ocupate de către acesta se numără cele de consilier al preşedintelui companiei Omniasig, director general al Direcţiei Generale de Paşapoarte, Poliţie de Frontieră şi Străini sau director al IPJ Constanţa.