Gabriel Cârlig, liderul clujean din industria textilă: Pe noi nu ne aşteaptă nimeni cu braţele deschise

Autor: Dana Ciriperu 29.09.2011

Decizia Nokia de a închide fabrica din localitatea clujeană Jucu stârneşte reacţii extrem de aprinse în rândul antreprenorilor clujeni, care arată pentru prima dată că există diferenţe uriaşe între modul în care autorităţile reacţionează când vine vorba de o multinaţională şi de un business local.

Compania şi-a luat adio de la angajaţii români cu o scrisoare în limba engleză

"S-a construit totul pentru ei, iar pe de altă parte pe noi nu ne aşteaptă nimeni cu braţele deschise în altă parte, dimpotrivă. În plus nici nu beneficiem de sprijinul pe care autorităţile îl arată unor multinaţionale. Când nu aparţii unui loc, deciziile economice se iau mult mai uşor: produci mai ieftin în China, pleci în China. Cred că de asta ar trebui luaţi în calcul antreprenorii români, pentru că indiferent de condiţiile generale din piaţă ei au rămas în România, deşi poate şi în cazul nostru cea mai uşoară decizie ar fi fost să mutăm producţia în China", a spus pentru ZF Gabriel Cârlig, proprietarul afacerii Jolidon din industria textilă, unul dintre puţinele branduri locale care a avut curajul să iasă pe pieţele externe.

"Mă suprprinde şi faptul că decizia a fost luată deja şi a fost anunţată într-un timp record, pe când în celelalte ţări se discută cu guverne, sindicate, comunităţi locale, se cântăreşte impactul social. La noi s-a decis şi în trei luni fabrica e şi închisă. E uimitor", a spus Cârlig.

Omul de afaceri este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori clujeni, iar Jolidon este cea mai mare afacere din industria textilă din Cluj-Napoca.