Ce ajutoare şi subvenţii de stat a primit Nokia ca să vină în România

Autor: Pro TV 29.09.2011

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Nokia a primit in 2007 cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane lei pentru finantarea lucrarilor de infrastructura la acest parc, pentru investitia de la Jucu.


Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a precizat atunci ca, pentru introducerea utilitatilor pe terenul de 159 de hectare al Parcului Industrial de la Jucu sunt necesare 33 milioane euro, din care 10 milioane euro ar urma sa fie asigurate de autoritatile judetene si locale, iar restul sumei din fonduri guvernamentale.


Inchiderea fabricii se incadreaza in strategia companiei si are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza si simplifica structura grupului, se mai arata in comunicat.


Nokia a pus sub evaluare si operatiunile din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) si Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua sa produca pentru pietele din Europa si America de Nord, insa grupul intentioneaza sa le reorienteze treptat catre software si personalizarea pachetelor de vanzari.


Masurile vor afecta forta de munca de la cele trei fabrici incepand de anul viitor. Compania avea la sfarsitul lunii iunie peste 138.000 de angajati la nivel global, fata de circa 130.000 la sfarsitul anului trecut.