Dumitru, Raiffeisen Bank: Din perspectivă strict economică, impactul închiderii Nokia este “modest”

Autor: Claudia Medrega 29.09.2011

Impactul închiderii fabricii Nokia de la Cluj este "modest" din perspectivă strict economică, având în vedere că are o contribuţie la valoarea adăugată de 0,1%, însă consecinţele negative cele mai importante sunt la nivel de imagine pentru investitorii străini şi în plan social, având în vedere concedierile, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

"Din perspectivă strict economică impactul este modest, redus. Contribuţia Nokia la valoarea adăugată este de 0,1%, ceea ce înseamnă puţin. Nokia avea un business cu valoare adauăgată foarte mică având în vedere că importa toate componentele şi reexporta produsele finite, realizate cu forţa de muncă ieftină din România".

În ceea ce priveşte schimburile comerciale externe, exporturile Nokia au fost anul trecut de 1,7 mld. de euro, reprezentând 5-6% din volumul total al exporturilor. Dar, în acelaşi timp, fabrica a importat componente de 1,5 mld. de euro, astfel că a existat o contribuţie pe exportul net de doar 200 mil. euro, a mai spus Dumitru.

Concurenţă dură pentru investitorii străini

În opinia economistului-şef al Raiffeisen Bank, România trebuie să încerce să devină mai atractivă pentru străini, să-şi schimbe filosofia şi să stabilească priorităţile având în vedere că devine foarte dură concurenţa pentru investiţiile străine şi situaţia la nivel mondial se shimbă fundamental..

"Concurenţa pentru investiţiile străine devine foarte dură. România trebuie să înţeleagă că nu se va mai repeta situaţia de dinainte de criză când investitorii străini veneau oricum în ţările emergente. Un obiectiv important al României este să atragă investiţii ce creează o valoare adăugată mare, care să se înrădăcineze în România. Trebuie să încercăm să devenim mult mai atractivi. Era inevitabil că la un momet dat forţa de muncă ieftină nu va mai fi un atuu".

Dumitru recomandă autorităţilor focus pe aspectele calitative, respectiv pe calitatea infrastructurii, reducerea birocraţiei şI corupţiei, şi calitatea investiţiilor.

"Dacă nu înţelegem că rezolvarea problemei infrastructurii şi reducerea corupţiei nu mai pot fi amânate, vom avea mari probleme".