Popa, BNR: Este foarte posibil ca inflaţia să reintre în intervalul ţintit în acest an

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax 29.09.2011

Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata inflaţiei va reintra în intervalul ţintit până la sfârşitul acestui an şi se va păstra şi anul viitor în apropierea ţintei, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Este foarte posibil să reintre inflaţia în intervalul ţintit până la sfârşitul anului. Vedem că inflaţia va reintra în interval înainte de sfârşitul anului şi se va menţine aproape de ţintă şi anul viitor", a spus viceguvernatorul băncii centrale.

Popa a arătat că dezinflaţia a intervenit aşa cum a estimat corect banca centrală, odată cu disiparea efectului de rundă a doua la TVA, ceea ce dovedeşte că BNR a procedat corect când a menţinut dobânda la 6,25%, mizând pe un şoc temporar din partea ofertei.

Pe de altă parte, viceguvernatorul BNR a recunoscut că anticipaţiile privind presiunile din partea preţurilor alimentare nu s-au adeverit în toată regiunea, iar în România performanţa agriculturii a condus chiar la accentuarea efectului dezinflaţionist.

Cu toate acestea, Popa atrage atenţia că în iulie 2012 va exista un efect de bază contrar, ceea ce înseamnă că banca centrală trebuie să aibă o dobândă care să acomodeze şi această situaţie, pe lângă celelelate presiuni care persistă.