Finanţele vor să se împrumute în octombrie cu 4,2 miliarde lei

Autor: Monica Juganaru 30.09.2011

Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă în octombrie 4,2 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, după ce în septembrie a împrumutat 3,13 miliarde lei, mult sub valoarea programată, de 4,7 miliarde lei.

În luna octombrie ajung la scadenţă titluri de aproape 4 miliarde de lei, iar dealerii spun că emisiunile programate pentru această lună ar putea acoperi fondurile necesare.

Trezoreria a planificat şase licitaţii pentru vânzarea titlurilor, iar majoritatea vizează împrumuturile pe termen mai scurt, prin emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenţa de cel mult un an şi obligaţiuni la doi şi trei ani.

"Emisiunile planificate ar acoperi scadenţele de luna aceasta, dar bănuiesc că vor să atragă mai mult şi poate că de aceea merg la scadenţe mai scurte", a spus un dealer.

Prima licitaţie va avea loc pe 3 octombrie, când Finanţele vor să împrumute 300 de milioane de lei prin certificate la şase luni. De asemenea, Ministerul Finanţelor vrea să mai vândă certificate cu scadenţa la 11 luni, prin două operaţiuni, cu valori programate de 800 milioane lei şi, respectiv un miliard de lei.

Pentru vânzarea de obligaţiuni vor fi organizate trei licitaţii, pentru titluri cu maturitatea la 2, 3 şi 5, în valoare cumulată de 2,1 miliarde de lei.