Kodak mai valorează 200 mil. euro pe bursă, cât două SIF-uri, după ce acţiunile s-au prăbuşit într-o zi cu 54%

Autori: Marius Oncu , Adrian Cojocar 02.10.2011

Acţiunile companiei americane Kodak, care deţine unul dintre cele mai puternice branduri din lume în materie de echipamente pentru fotografie, s-au prăbuşit vineri cu 54% pe bursa din SUA, din cauza speculaţiilor privind falimentul companiei, după ce Kodak a angajat o firmă de avocatură renumită pentru cazuri de insolvenţă, transmite Reuters.

Cotaţia Kodak a înregistrat un declin maxim de 68% pe parcursul şedinţei, iar apoi au recuperat circa 37% din valoare, până la 1,05 dolari/acţiune. La acest nivel, întreaga valoare a companiei se ridică la circa 200 mil. euro, echivalentul a două SIF-uri de pe bursa de la Bucureşti, sau aproximativ jumătate din capitalizarea Transelectrica Bucureşti (TEL).

Compania, care a lansat primul aparat de fotografiat în 1888, a negat că ar avea un plan pentru faliment, adăugând că este decisă să-şi respecte angajamentele şi caută modalităţi de a-şi monetiza portofoliul de patente.

Conducerea a confirmat că a angjat firma de avocatură Jones Day, dar nu a oferit detalii privind scopul acestei decizii.

Kodak s-a confruntat cu probleme odată cu introducerea camerelor foto digitale şi nu a mai înregistrat profit din 2007. De la acea dată, valoarea de piaţă a companie s-a prăbuşit cu peste 96% pe bursă, unul dintre cele mai dramatice scăderi consemnate de o multinaţională.

Compania analizează vânzarea de patente referitoare la imaginile digitale, cu o valoare estimată la două miliarde de dolari, şi a angajat banca de investiţii Lazard în iulie pentru identificarea de opţiuni.

Compania respins speculaţiile privind falimentul după ce declinul acţiunilor a ajuns la 68%, la un preţ de 54 de cenţi. Titlurile au revenit uşor, până la un declin de 53,8%, la 78 de cenţi.

Kodak a înregistrat în perioada 2007 - 2010 pierderi consecutive care au cumulat 1,3 mld. dolari şi în prima jumătate a acestui an a consemnat un rezultat negativ de 425 mil. dolari.

Valoarea de piaţă a Kodak a ajuns vineri la un minim de circa 210 milioane de dolari, de la maximul de 31 miliarde de dolari în februarie 1997.