Apple iTunes dă undă verde la download de muzică şi cărţi pentru români. Nu e gratis: cât costă o melodie şi ce restricţii are

Autor: Adrian Seceleanu 02.10.2011

Compania americană Apple, care deţine iTunes - cel mai mare magazin de muzică online din lume, a ridicat săptămâna trecută restricţiile impuse românilor la achiziţia de muzică, în ofertă fiind peste 18 milioane de melodii, inclusiv româneşti: de la The Beatles şi Maria Tănase până la Iris, Gheorghe Dinică, Coldplay şi Metallica.

Clienţii din România vor putea face cumpărături pe iTunes Store folosind carduri de credit/ debit emise în ţară. Până de curând, pentru a achiziţiona conţinut de pe magazinul Apple, ar fi trebuit folosit un card emis într-una din ţările în care acesta era lansat deja, din cauza restricţiilor impuse de giganţii media (EMI, Warner, Universal şi Sony BMG), care deţin drepturile de autor.

Achiziţiile pot fi realizate fie direct prin iPhone şi iPad, fie de pe un calculator care are instalat programul iTunes.

Pe lângă melodii (care costă 99 de eurocenţi per download) sau albume, utilizatorii mai pot descărca aplicaţii pentru iPhone/ iPad, cărţi electronice, precum şi conţinut multimedia academic (cursuri, laboratoare, documentare, cărţi audio etc. - reunite sub brand-ul "iTunes U").

Restricţii la copiere

Melodiile cumpărate de la Apple vin însă şi cu restricţii la copiere, potrivit datelor comunicate de compania americană. "Descărcările de pe iTunes Store, cu excepţia iTunes Plus, iTunes U şi Podcasts, folosesc o tehnologie de protecţie la copiere denumită FairPlay. Descărcările iTunes Store cu FairPlay pot fi ascultate sau vizionate pe un număr de cel mult cinci calculatoare, cel mult cinci Apple TV şi pe orice iPod-uri, iPad-uri sau iPhone-uri deţineţi", conform datelor comunicate de Apple. "Descărcările iTunes Plus oferă cea mai înaltă calitate a sunetului şi nu folosesc aplicaţia FairPlay. Descărcările iTunes Plus pot fi salvate, copiate sau înregistrate pe CD, de oricâte ori este în mod rezonabil necesar, pentru uzul personal, necomercial.

Apple face precizări şi în legătură cu restricţiile la vizualizarea filmelor, chiar dacă această opţiune continuă să fie indisponibilă din România. "Filmele închiriate pot fi vizionate pe un singur calculator, Apple TV, iPod, iPad sau iPhone odată. Aveţi la dispoziţie 30 de zile pentru a începe vizionarea unui film închiriat şi 48 de ore pentru a-l viziona de câte ori doriţi din momentul în care aţi apăsat tasta Play."

Celelalte ţări în care Apple a lansat iTunes Store la sfârşitul săptămânii trecute sunt Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Apple este cea mai valoroasă companie din lume, având o capitalizare de piaţă de 353,52 mld. dolari (263, 3 mld. euro). Preţul acţiunilor companiei americane a scăzut vineri cu 2,37%, ajungând la 381,32 dolari.