Românii lucrează în străinătate ca să-şi plătească datoriile în ţară - studiu

Autor: Adelina Mihai 04.10.2011

Familiile românilor care au plecat la muncă în străinătate folosec banii trimişi de migranţi pentru a-şi acoperi cheltuielile de întreţinere (73%) sau pentru a-şi plăti datoriile (47%), arată un studiu despre impactul crizei asupra migraţiei românilor realizat de Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung.

În schimb, numai 33% din gospodările românilor care au copii folosesc banii trimişi din străinătate pentru a plăti taxele de şcolarizare a copiilor. "Cum îşi strâng puţini bani, vin cu gândul de a-şi renova casa întâi. Vin după modelul de afară şi îşi modernizează casa. Dacă nu îşi deschid o afacere, nu e pentru că nu strâng destui bani.

E mai degrabă teama de a investi şi de a nu-şi lua banii înapoi", au spus reprezentanţii autorităţilor locale, citaţi în studiu. Cercetarea cantitativă a fost realizată pe un eşantion de 2.970 de cazuri, iar cea calitativă a cuprins 74 de interviuri în România şi în străinătate, iar culegerea datelor pentru studiu s-a realizat în august 2010.

În prezent, aproximativ trei milioane de români lucrează în străinătate, iar remiterile în ţară ale acestora au fost anul trecut în cuantum de 2,87 de miliarde de euro, potrivit unui alt studiu realizat recent de Fundaţia Soros România. Acelaşi studiu a mai arătat că, anul trecut, românii care lucrează în străinătate au economisit 12 miliarde de euro.