BCR vrea să ţină leii clienţilor cu dobândă de 14% la sfârşitul celor doi ani. De ce încearcă cea mai mare bancă să prelungească depozitele clienţilor

Autor: Ciprian Botea 05.10.2011

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, face o nouă tentativă de a convinge clienţii să economisească pe termen mai lung, punând la bătaie un depozit în lei cu scadenţa la doi ani pentru care plăteşte o dobândă fixă de 14% (7% pe an).

Clienţii nu pot face depuneri intermediare, dar pot sparge depozitul pe parcurs primind dobânzi de până la 6% pe an dacă lichidarea are loc după 18 luni. Distorsiunile de pe piaţa depozitelor îngreunează însă astfel de încercări: Banc­post oferă 7,25% pe an la depuneri pe 4 luni, Banca Românească plăteşte aceeaşi dobândă la depozite pe 6 luni şi chiar dacă există diferenţe de percepţie a riscului toate depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate de stat.

Pe de altă parte, economisirea pe termene lung este descurajată pe o piaţă atât de volatilă, în care la începutul anului băncile plăteau dobânzi şi de 8%. În principiu, depozitele pe termene scurte pot aduce câştiguri mai mari prin reînnoire constantă cu capitalizarea dobânzii şi eventual adăugarea de sume noi.