Mineriadă pe Wall Street? Mişcarea "Ocupaţi Wall Street-ul" prinde putere după ce a atras de partea sa clasa muncitoare

Autor: Alexandru Matei 05.10.2011

Mişcarea de protest "Ocupaţi Wall Street-ul" intră în a treia săptămână şi se extinde în tot mai multe oraşe americane prin intermediul reţelelor sociale, scrie CNN.

Un cont de Tweeter numit "Ocupaţi Bostonul" anunţă pentru astăzi o demonstraţie a studenţilor, la care vor participa şi câteva sute de asistenete medicale care fac parte din Asociaţia Asistentelor Mediacale din Massachusetts.

În New York, câteva sindicate s-au raliat cu mişcarea "Ocupaţi Wall Street-ul" şi intenţionează să participe la protestele organizate astăzi, au declarat liderii acestora.

"Este foarte simplu. Tinerii care protestează pe Wall Street dau voce multor probleme cu care se confruntă şi clasa muncitoare din America de câţiva ani", a declarat Larry Hanley, preşedintele sindicatului Amalgamated Transit Union, care are 20.000 de membri în zona New Yorkului.

"Tinerii au aceleaşi probleme ca majoritatea americanilor care sunt enervaţi de bancherii şi brockerii care au avut de câştigat pe spatele oamenilor care muncesc zi de zi", a spus Hanley într-un comunicat. "În timp ce noi ne luptăm zi de zi, lună de lună, milionarii şi miliardarii de pe Wall Street vin şi ne vorbesc despre sacrificiile pe care trebuie să le facem".

Purtătorul de cuvânt al sindicatului Transport Workers Union Local 100 Jim Gannon spune că mişcarea "Ocupaţi Wall Street-ul", care denunţă inechitarea socială şi este inspirată din mişcarea Primăvara Arabă care a doborât până acum trei dictatori, ridică probleme pe care sindicatele le susţin de obicei.

"Obiectivele lor sunt şi ale noaste", a spus Gannon. "Au adus sub lumina reflectoarelor probleme pe care le-am identificat şi noi de ceva timp... Wall Street-ul cauzează implozia şi scapă basma curată în timp ce clasa muncitoare trebuie să plătească".

Şi şeful sindicatului United Federation of Teachers, care are 200.000 de membri în New York, a declarat că este "mândru" să susţină mişcarea de protest.

Sursa video: YouTube