Fenomenul afişului polonez

Autor: Ziarul de Duminica 07.10.2011

Istoria în 192 de imagini

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Afişului din Wilanów şi Institutul Polonez din Bucureşti invită publicul în perioada 22 septembrie 2011 - 8 ianuarie 2012 la expoziţia "Istoria în 192 de imagini. Afişul polonez 1917 - 2007", organizată cu ocazia preluării de către Polonia a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi a aniversării a 10 ani de activitate a Institutului Polonez din Bucureşti.

Afişele prezentate în expoziţie provin de la Muzeul Afişului din Wilanów (secţie a Muzeului Naţional din Varşovia), primul muzeu din lume dedicat afişului, a cărui colecţie de peste 55.000 de piese este una dintre cele mai mari din lume. Cele 192 de lucrări selectate de Maria Kurpik, curatorul expoziţiei, prilejuiesc întâlnirea publicului din România cu "fenomenul afişului polonez" - sintagmă folosită de criticii internaţionali pentru a denumi producţia prolifică, originală şi de o înaltă calitate artistică a afişului din Polonia în perioada 1960-1970 care a influenţat grafica de afiş în multe ţări europene.

Expoziţia îşi propune să ilustreze aproape un secol de evoluţie a afişului polonez, din anul 1917 până în contemporaneitate. Afişul fiind prin excelenţă o artă a realităţii cotidiene, expoziţia prezintă prin intermediul memoriei afişului istoria Poloniei într-un secol dominat de violente schimbări politice, economice şi culturale.

Teatrul românesc revine la Londra

Teatrul românesc revine după 13 ani pe scena londoneză, la Barbican Centre, cea mai mare instituţie britanică dedicată artei şi culturii internaţionale. Turneul de anvergură al Teatrului Nottara cu spectacolul Aniversarea (Festen) de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, în regia lui Vlad Massaci, se înscrie în programul de promovare al teatrului românesc în Marea Britanie, susţinutde Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu diverse instituţii britanice de renume.

Turneul face parte din stagiunea Barbican dedicată spectacolelor de teatru internaţionale, BITE (Barbican International Theatre Events). Programul prezintă spectacole care se află la limita oricărei clasificări, producţii teatrale care îmbină dansul, muzica şi teatrul în moduri neobişnuite, explorează graniţele teatrului, stârnesc emoţii, sunt pasionale, incitante şi te fac să zâmbeşti.

Publicul londonez se va reîntâlni între 9 şi 19 noiembrie 2011, la Sala Pit cu jocul extraordinar al actorilor români pus în lumină de o viziune regizorală originală pe scenariul unui film cult. Pe 14 noiembrie regizorul Vlad Massaci va răspunde întrebărilor adresate de jurnalistul John O'Mahony de la "The Guardian" şi de criticul de teatru român Anca Ioniţă, într-o conversaţie după spectacol. Evenimentul va oferi spectatorilor ocazia unică de a intra într-un dialog activ cu regizorul român despre teatrul din România, viziunea regizorală şi provocarea asumată de a monta un spectacol de teatru după un scenariu de film.

Prin mulţime, cu Hélène Ségara

În cadrul unei emisiuni de televiziune din Franţa, cântăreaţa franceză Hélène Ségara s-a arătat foarte încântată de apropiata întâlnire cu publicul din România, declarând că este bucuroasă că va concerta la Bucureşti şi de-abia asteaptă să vină în România.

Într-un alt interviu acordat cu ocazia concertului din România, diva franceză a spus că: "Acestă primă întâlnire cu publicul românesc are şi o nuanţă de mister. O să încerc să fie cât de frumoasă si tandră posibil pentru că, muzica mea este tandră, iar oamenii care iubesc muzica mea sunt foarte romantici, au sentimente intense; ştiu că românii sunt, de asemenea, tandri şi romantici".

Hélène Ségara concertează în premieră la Sala Palatului, pe 21 Octombrie 2011, orele 20. Seducătoarea divă a muzicii franceze continuă seria spectacolelor Festivalului Muzicii Franceze, începută cu succes de Enrico Macias, în acestă primăvară. Hélène îşi promovează, în România, noul album intitulat "Parmi la Foule" (Prin mulţime), lansat în aprilie 2011.

Desemnată Artista Anului în Franţa, în 2001, Hélène Ségara este cunoscută publicului din România mai ales pentru sensibilitatea cu care interpretează celebra melodie "Vivo per lei", în duet cu tenorul Andrea Bocelli.

Prin timbrul deosebit al vocii, sensibilitatea, eleganţa si fineţea ei, Hélène Ségara a reuşit să-şi creeze o legătură unică cu publicul de pe marile scene din Franţa, Belgia, Rusia, Ucraina, Maroc, Liban, Elveţia şi Canada.

Nouă filme româneşti în festivalul de la Namur

Institutul Cultural Român sprijină în premieră participarea a nouă filme româneşti la Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur în Belgia (30 septembrie - 7 octombrie 2011).

Din dragoste cu cele mai bune intenţii, de Adrian Sitaru, şi Crulic - drumul spre dincolo, un documentar animat al Ancăi Damian, sunt în competiţia oficială pentru lungmetraj.

Alte şapte scurtmetraje de Victor Dragomir, Ivana Mladenovic, Anca Miruna Lăzărescu, Olivia Căciuleanu, Anton Octavian şi Mihnea Popescu sunt înscrise în programul festivalului. Doar Belgia, Franţa şi Canada au mai multe producţii înscrise în selecţia oficială de la Namur.

România este reprezentată şi în juriile FIFF prin actriţa Ozana Oancea - juriul oficial pentru scurtmetraje, şi tânăra Andreea Mihalcea în juriul Emile Cantillon, compus din tineri francofoni între 18 şi 25 de ani. Invitaţii români vor participa la dezbateri, ateliere şi întâlniri profesionale.