Călburean s-a trezit cu un acţionar semnificativ la Dafora care a ajuns la 11,3% din companie

Autor: Adrian Cojocar 05.10.2011

Fraţii Cristescu au achiziţionat ieri un pachet de 1,2% din acţiunile Dafora Mediaş (DAFR) prin intermediul firmei Foraj Sonde Craiova (FOSB) şi în urma achiziţiei au ajuns să deţine un pachet semnificativ, de 11,3% din capitalul firmei de foraj controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean.

Achiziţia vine în contextul în care titlurile Dafora Mediaş (DAFR) au pierdut circa jumătate din valoare pe parcursul acestui an.

"Am cumpărat acţiuni Dafora pentru că am considerat că este o investiţie de portofoliu foarte bună. Preţul a fost atractiv datorită căderii acţiunilor şi am cumpărat. Cea mai mare parte din acţiuni le-am achiziţionat când a fost retrogradarea ratingului SUA şi preţul a scăzut la nivelurile care sunt şi în prezent", spune Marius Cristescu, proprietarul Foraj Sonde Craiova (FOSB) şi care controlează împreună cu Emil Cristescu grupul Bega.

El a precizat că urmăreşte îndeaproape cotaţiile acţiunilor de pe bursă şi când preţurile ajung la un nivel pe care-l consideră corect achiziţionează acţiuni de pe piaţă.

"Nu ne grăbim. Ne-am făcut un calcul pentru fiecare companie în parte pe care-l actualizăm la fiecare trei luni. Practic considerăm că aceste achiziţii sunt rentabile pe termen lung. Dacă bursa mai scade probabil o să mai vedeţi raportări de achiziţii ale noastre. Eu sper să mai scadă ca să mai cumpăr", a declarat Marius Cristescu.

Dafora Mediaş şi Foraj Sonde Craiova sunt concurenţi pe piaţa de foraj din România şi se numără printre cei mai mari jucători de pe această piaţă alături de Foraj Sonde Ernei, controlată de omul de afaceri Vasile Aron.

Cele trei companii au afaceri similare pe segmentul de foraj însă firma lui Călburean are o capitalizare de circa două ori mai redusă faţă de concurenţii săi listaţi la bursă.

În prezent valoarea de piaţă a Dafora este de 64,5 mil. lei, în timp ce capitalizarea Foraj Sonde Craiova şi Foraj Sonde Ernei se ridică la 134,5 mil. lei şi respectiv 155,5 mil. lei.