Negriţoiu, ING: Nu vă mai aşteptaţi să vină creditarea atât de uşor pentru creşterea economică

Autor: Marius Radu - Mediafax 05.10.2011

Schimbarea paradigmei financiare la nivel global va impune o atenţie sporită pentru economisire deoarece resursele vor scădea, iar statele care vor avea deficit de capital vor fi influenţate în finanţarea bancară şi creşterea economică, afirmă Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România.

"Să nu ne aşteptăm la aceeaşi creştere a creditului în economie şi, din această perspectivă, trebuie revizuită şi creşterea economică pentru că vor fi mai puţini bani. De ce vor fi mai puţini bani? Dincolo de probemele de zi cu zi, avem o problemă fundamentală, care se întamplă o dată la 30-50 de ani şi se schimbă paradigma finanţării bancare", a spus Negriţoiu la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.

În opinia oficialul ING Bank România, schimbarea paradigmei financiare impune o atenţie mai accentuată asupra economisirii locale, în special în cazul ţărilor emergente.

"Mi-ar fi foarte greu acum să mai ţin cursuri la ASE şi să le spun studenţilor că principala preocupare ar trebui să fie de activele sănătoase, şi să nu ne facem probleme că finanţarea vine automat. Toţi am fost şcoliţi în perspectiva unei pieţe financiare globale în care banii circulau dintr-o ţară în alta fără restricţtii şi pe principiul rentabilităţii", a adăugat Negriţoiu.

El a arătat că România a fost şi va fi un importator net de capital care a folosit această paradigmă pentru trecerea de la statutul de piaţă emergentă la nivelul de economie dezvoltată.

Schimbarea paradigmei la nivel global va face mult mult mai dificilă finanţarea şi, mai ales, finanţarea în euro, în special finanţarea bancară, a continuat Negriţoiu.

"Până la urmă, problemele cele mai importante pentru bănci sunt sursa finanţării. Statele emergente cu deficit de capital, de economisiri în principal, vor fi influenţate în finanţarea bancară şi creşterea economică", a mai spus directorul general al ING Bank România.