Cel mai mare constructor din Banat: povestea lui Georgică Cornu, antreprenorul care se luptă cu „regii asfaltului“

Autor: Andreea Neferu 07.10.2011
Nu are contracte pentru construcţia de autostrăzi, nu face marje de profit mai mari de 5-10% şi lucrează în special în zona Banatului. Anul trecut a devenit însă al doilea mare constructor cu capital românesc, înregistrând afaceri de aproape 180 de mili­oane de euro. Business Construct a stat de vorbă cu omul de afa­ceri care controlează firma timişoreană de construcţii Confort şi a aflat cum a fost pus pe picioare acest business.


Georgică Cornu, omul de afaceri care controlează grupul Izometal Confort, din care face parte şi constructorul timi­şo­rean Confort, este în firmă de dimineaţă până la 7-8 seara.

Nu scapă din ochi niciuna dintre firmele sale, deşi grupul Izometal Confort, cu circa 2.000 de angajaţi, desfăşoară mai multe tipuri de activităţi, în domenii din cele mai diverse, de la con­struc­ţii, imobiliare, retail şi servicii alimentare până la mass-media.

Care este însă povestea acestui om de afaceri timi­şorean, care a pus pe picioare un grup cu afaceri de sute de milioane de euro?

Cornu, 56 de ani, a terminat Facultatea de Electrotehnică, dar şi Facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara. Revoluţia l-a prins lucrând la Întreprinderea de Apa­rate Electrice din Timi­şoara. "Am fost singurul şef de serviciu care a rămas pe post, iar după un an am ajuns director comercial. Nu am fost foarte mulţumit cu această funcţie pentru că trebuia să mint că nu se fac disponibilizări şi că se asigură salariile, or, acest lucru nu se întâmpla, astfel că am plecat la fosta fabrică de autoturisme din Timişoara, tot ca director comercial, unde am stat încă un an", îşi aminteşte antreprenorul timişorean.

În condiţiile în care România încerca în acei ani să facă trecerea spre economia de piaţă, iar din ce în ce mai mulţi români încercau marea cu degetul intrând în sectorul privat şi înfiinţând diferite firme, Cornu a decis să facă acelaşi pas.

"În 1993 am intrat în activităţi private, în condiţi­ile în care soacra mea deţinea un cafe-bar, şi am început să facem şi distribuţie pentru fabrica de ţigarete din Timişoara. Ulterior, împreună cu alţi trei asociaţi, am înfiinţat Izometal, cu activităţi în comerţ", îşi aminteşte Cornu despre primele încercări ale sale de a intra în sectorul privat.

A intrat în construcţii acum 11 ani

Până la momentul intrării pe piaţa construcţiilor prin intermediul firmei Confort au mai trecut însă câţiva ani. Abia în 2000 a cumpărat de la Fondul Proprietăţii de Stat un pachet de 35% din acţiunile firmei Confort SA, pentru suma de trei miliarde de lei vechi.

"Firma nu mai putea lucra pentru că nu mai avea bani pentru a supravieţui şi avea interdicţie de a lucra în Timişoara. Singurele lucrări pe care le mai avea erau la Făgăraş, unde trebuia să realizeze termoficarea oraşului. După ce am cumpărat participaţia de 35%, am constatat că firma nu poate funcţiona aşa, astfel că din discuţiile cu Fondul Proprietăţii de Stat, care a zis că nu vrea să investească bani în societate, mi s-a aprobat să fac nişte majorări de capital. Ulterior, am terminat lucrările de la Făgăraş, am terminat şi lucrările din Timişoara pe care firma nu le finalizase şi am încercat să remediem lucrurile făcute necorespunzător."

Nu au fost deloc momente uşoare pentru omul de afaceri timişorean, care a fost nevoit să repună pe picioare o companie cu probleme destul de mari. Mai mult, o altă problemă a fost cu angajaţii companiei, de care trebuia de asemenea să se ocupe. "Îmi aduc aminte că atunci când am cumpărat Confort a avut loc o adunare generală şi după ce aceasta s-a terminat, în curte stăteau angajaţii plângând şi spunându-mi să nu-i dau afară. O parte dintre ei sunt şi acum angajaţi", susţine Cornu.

Deşi firma Confort este pilonul principal al grupului de firme Izometal Confort, şi celelalte companii din grup sunt piese importante pe tabla de şah a businessului controlat de omul de afaceri timişorean.

"Confort a fost una dintre cele şapte societăţi rezultate din Antrepriza Timişoara, iar din ce ştiu eu, este singura care funcţionează acum, celelalte ori s-au desfiinţat, ori sunt pe cale să se desfiinţeze. De-a lungul timpului am cumpărat mai multe societăţi, iar acum avem activităţi în mai multe domenii, de la comerţ, tipografie, până la mass-media şi construcţii", povesteşte Cornu.

Avans de peste 40% anul trecut

Confort a reuşit anul trecut să urce pe poziţia a doua în topul celor mai mari constructori români după cifra de afaceri, în condiţiile în care a înregistrat un business total de 178,8 milioane de euro, în creştere cu 43,7% faţă de anul anterior, potrivit calculelor Business Construct pe baza informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. Marja de profit a fost de doar 2%, deşi profitul a crescut în 2010 cu 48%, până la 3,7 milioane de euro.

Ce spune Cornu despre marjele de profit uriaşe, de 30% uneori, pe care unii constructori reuşesc să le înregistreze chiar şi pe timp de criză? "Pe lucrări de construcţii, cum facem şi noi, nu poţi depăşi o marjă de profit de 10%. Există nişte venituri şi nişte cheltuieli care nu-ţi permit să ai mai mult. 10% chiar e foarte mult, în condiţiile în care statul nu plăteşte la timp, iar firmele sunt nevoite să-şi asigure singure finanţarea. Mai mult, firmele plătesc şi dobânzile aferente creditelor pe care le fac. Spre exemplu, noi plătim lunar circa 3 milioane de lei pentru rate şi dobânzi", explică Cornu.

Şi nu sunt puţine creditele pe care compania Confort a fost nevoită să le contracteze în ultimul an pentru a-şi duce mai departe lucrările. Potrivit infor­maţiilor publicate în august în Monitorul Oficial, ultimul împrumut luat de constructorul timişorean s-a ridicat la 10 milioane de euro, creditorul fiind Banca Comercială Română.

Printre garanţiile depuse de companie pentru acest împrumut, contractat pe o perioadă de 12 luni, se numără şi o garanţie de stat de 8 milioane de euro de la EximBank, precum şi contracte încheiate cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Na­ţio­nale din România sau Consiliul Local Arad.

De altfel, Confort a mai contractat în 2010 de la Bancpost două linii de credit de tip revolving în valoare cumulată de opt milioane de euro, iar în 2011 a mai luat un credit de circa 12 milioane de euro de la EximBank pentru finanţarea necesităţilor de capital de lucru. În total, în ultimul an compania a accesat credite de 30 de milioane de euro.

"Firmele private care lucrează cu statul şi care nu sunt «de partid» au ajuns să finanţeze statul. Iar statul face cel mai mare rău, în condiţiile în care dă legi şi e primul care nu le respectă şi calcă în picioare societăţile private, care sunt pâinea şi cuţitul în economie", spune Cornu.

Citiţi materialul complet în numărul de octombrie al Business Construct sau pe www.zf.ro/business-construct