"A fi cel mai bogat om din cimitir nu contează pentru mine". Steve Jobs, dictatorul charismatic al Apple, a pus capăt unei cariere fabuloase

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 07.10.2011
Steve Jobs - omul care a creat cea mai valoroasă companie IT a lumii lansând produse care au schimbat felul în care oamenii folosesc gagdgeturile, dar şi industria PC-urilor, muzicală şi a telefoniei mobile, a încetat din viaţă la 56 de ani. Jobs suferea de o formă rară de cancer pancreatic, cu care a fost diagnosticat în anul 2003 şi care a recidivat l Jobs a fost concediat de compania pe care o fondase în anul 1976 în garajul părinţilor, dar a revenit la conducerea ei aducând-o pe locul 1 în industria IT şi devenind astfel un simbol al antreprenoriatului


"Tot amintindu-mi că voi fi mort în curând este cea mai importantă modalitate care mă ajută să iau decizii importante în viaţă. Pentru că aproape orice, aşteptările altora, mândria, teama de a te face de râs şi eşecurile, toate acestea pălesc în faţa morţii lăsând numai ce este cu adevărat important. Amintindu-ţi că vei muri este cea mai bună metodă pe care o ştiu pentru a evita capcana de a te gândi că ai ceva de pierdut. Eşti deja gol. Nu există niciun motiv să nu îţi urmezi instinctul."

Aşa a spus în 2005 la încheierea anului şcolar al Stanford University Steve Jobs, cel căruia i se datorează apariţia computerelor Mac, iPod-ului, iPhone-ului şi iPad-ului. De Steva Jobs, 56 de ani, charismaticul lider al companiei americane Apple care a murit miercuri se leagă visele unei întregi ge­ne­raţii pentru care un gadget de la Apple face mai mult decât orice altceva.

Jobs, diagnosticat cu cancer în 2004, a luptat în ultimii şapte ani să scoată pe piaţă produse de IT cât mai revoluţionare astfel încât să lase o moştenire greu de atins. Jobs, care în cei 14 ani de muncă a câtigat un salariu de numai 14 dolari, lasă în urmă o companie de peste 300 de miliarde de dolari din care partea lui este de peste 7 miliarde de dolari.

Dictator în calitate de CEO al Apple, Jobs a intuit perfect dorinţele oamenilor şi a avut puterea, banii şi viziunea de a pune în practică produse pe care la început toţi oamenii lui le respingeau. "Nu te poţi duce să îl întrebi pe client ce vrea şi după aceea să îi oferi acel lucru. Până vei face acel produs deja îşi va dori altceva."

"A fi cel mai bogat om din cimitir nu contează pentru mine. Să mă duc la culcare spunându-mi că am făcut ceva minunat, asta contează"

"Inovaţia vine de la oamenii care se întâlnesc pe holuri sau se sună la ora 10:30 noaptea pentru că au o idee nouă sau pentru că şi-au dat seama că au o soluţie pentru o anumită problemă. Vine dintr-o întâlnire ad-hoc de şase oameni sunaţi de cineva care crede că a găsit cel mai tare lucru din toate timpurile şi vrea să ştie şi părerea altora despre idea sa", a spus el într-un interviu pentru BusinessWeek.

Într-un interviu pentru Forbes din 2000 el a explicat de ce pune accent atât de mare pe cum arată produsele Apple: "Designul este sufletul a tot ceea ce creează omul şi modul în care se exprimă prin intermediul produselor sau serviciilor."

Jobs vorbea într-un interviu acordat revistei Wired, în 1996, despre tehnologii şi mo­dul cum aceste produse ne vor schimba viaţa. "Aceste tehnologii pot face viaţa mai uşoară, ne permit să intrăm în contact cu oameni pe care nu i-am putea contacta altfel. Ai putea avea un copil cu handicap din naştere şi poţi vorbi cu alţi părinţi sau grupuri de ajutor, poţi obţine informaţii medicale sau informaţii despre cele mai noi medicamente experimentale. Aceste lucruri pot influenţa profund viaţa, nu spun ca nu este adevărat. Dar este un dezavantaj să spui în mod radical că va schimba totul. Lucrurile nu trebuie să schimbe lumea pentru a fi importante."

Într-un interviu pentru Wall Street Journal din 1993 Jobs spunea: "A fi cel mai bogat om din cimitir nu contează pentru mine. Să mă duc la culcare spunându-mi că am făcut ceva minunat, asta contează."

Acum, pentru o întreagă lume ce a făcut Steve Jobs contează.



Steve Jobs: vom face aşa pentru că eu sunt şeful

Steve Jobs, managerul al cărui crez a fost dintotdeauna că nu are niciun sens să îţi întrebi clienţii ce vor pentru că niciodată nu vei reuşi să oferi la momentul oportun produsul sau serviciul dorit, a condus ascensiunea Apple de o manieră autoritară şi excentrică.

Jay Elliot, fost executiv al Apple şi un apropiat al lui Steve, relatează de exemplu cum Jobs îşi conducea Mercedesul cu muzica dată atât de tare încât trebuia să strige ca să se înţeleagă cu el sau că în anii care precedau lansarea "fenomenului" iPhone, îşi studia uneori fascinat mâna în timpul şedinţelor de board ale Apple, uitând parcă tot ce se întâmpla în jur.

Elliot descrie câteva momente din viaţa Apple în care Jobs s-a comportat nu doar ca un manager care nu ţine cont de opinia clienţilor, ci şi de cea a propriei echipe. "În 1997, după întoarcerea sa în companie, împreună cu Jonathan Ive, designerul-şef, au dezvoltat prototipul iMac-ului. Era un computer care arăta ca un obiect dintr-un desen animat SF. Steve a mărturisit: "Cum era de aşteptat .. când le-am arătat proiectul inginerilor aceştia au găsit 38 de motive pentru care nu putea fi făcut. Însă eu am zis nu, o să facem treaba asta. Iar ei mi-au răspuns: «Păi de ce?» La care eu am replicat: «Pentru că eu sunt şeful şi cred că se poate face»".

De altfel, încăpăţânarea lui Jobs nu a fost întotdeauna una inspirată. La un moment dat în istoria Apple, Jobs a insistat ca firma să producă propriul său hard disc, deşi era vorba de o sarcină foarte dificilă pentru orice companie IT şi în care riscurile de eşec erau uriaşe. Decizând că lucrul la proiectul unui hard disc propriu al Apple - Twiggy era prea riscant, o parte a managementului Apple a decis să discute separat şi fără ştirea lui Jobs cu Sony, care urma să dezvolte un produs special. Elliot descrie cum managerii Apple au ascuns aceste discuţii în faţa lui Jobs şi cum la un moment dat un oficial al Sony a fost ascuns într-o debara pentru a ţine discuţiile secrete. "A sărit ca ars, a deschis uşa unei debarale şi i-a făcut semne disperate inginerului de la Sony să intre acolo. Bietul om era complet năucit. De ce, în mijlocul unei întâlniri de afaceri, ar trebui să permită să fie închis într-o debara?" Până la urmă Apple a folosit discuri Sony.

Barack Obama, preşedintele SUA

Steve a fost printre cei mai mari inovatori pe care i-a avut America, destul de curajos să gândească diferit, destul de îndrăzneţ pentru a crede că poate schimba lumea şi destul de talentat încât să facă acest lucru.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook

Steve îţi mulţumesc pentru faptul că mi-ai fost un mentor şi un prieten. Mulţumesc pentru că mi-ai arătat că ceea ce construieşti poate schimba lumea. Îmi vei lipsi.

Rupert Murdoch, preşedintele News Corp

Astăzi am pierdut pe unul dintre cei mai influenţi gânditori, creatori şi antreprenori din toate timpurile. Steve Jobs era pur şi simplu cel mai mare CEO al generaţiei sale.

Bill Gates, fondator Microsoft

Steve şi cu mine ne-am întâlnit pentru prima dată în urmă cu 30 de ani şi am fost colegi, competitori şi prieteni de-a lungul a jumătate din viaţă. Lumea rareori vede pe cineva care a avut un efect atât de profund precum l-a avut Steve, consecinţele (existenţei - n.r.) căruia vor fi resimţite peste multe generaţii.

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei

Capacitatea sa de a revoluţiona întregi sectoare ale economiei prin puterea imaginaţiei şi tehnologiei este o sursă de inspiraţie pentru milioane de ingineri şi antreprenori din întreaga lume.