UE: Aveţi 1000 de euro de persoană din banii plătitorilor de taxe din Europa. Folosiţi-i rapid pentru că începând din 2012 îi pierdeţi

Autor: Sorin Pâslaru 09.10.2011

România mai are la dispoziţie un an şi trei luni, până în decembrie 2012, să absoarbă 6 miliarde de euro din fondurile structurale.

După această dată începe perioada în care banii netraşi vor fi anulaţi şi românii vor pierde o mare parte din cei 1000 euro de persoana alocaţi de la UE pentru exerciţiul bugetar 2007 - 2013.

Acesta a fost cel mai important mesaj transmis de Anton Schrag, reprezentantul Comisarului European pentru Dezvoltare Regională, la forumul Regenerarea Industrială a României care are loc la Bacău.

"Sunt 20 miliarde de euro fonduri structurale din care aţi atras până acum doar aproape 700 milioane de euro, adică o rată de absorbţie de 4 procente. Polonia are 25 procente iar Bulgaria 10 procente. Sunt banii plătitorilor de taxe din UE pe care îi aveţi la dispoziţie, practic 2000 euro pentru fiecare român. Faceţi ceva şi luaţi aceşti bani", a spus Schrag.

Forumul este organizat de Platforma Europeană de Dezvoltare, o organizaţie neguvernamentală fondată de fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu, organizaţie care are drept obiectiv ca prin astfel de acţiuni să accelereze absorbţia fondurilor.

Intâlnirea de la Bacău a avut drept scop punerea la aceeaşi masă a oficialilor europeni, a autorităţilor române locale şi centrale, a companiilor locale precum şi a responsabililor cu fondurile UE din alte ţări din Est pentru a stabili cum poate fi accelerată absorbţia fondurilor UE pentru regenerarea industrială a zonei.

Judetul Bacău are o istorie industriala puternică - aviaţie, textile, petrochimie -, dar în prezent se confruntă cu scăderea numărului de salariaţi în industrie.

"Sunt convins că zona petrochimică de la Oneşti îşi poate reveni. Trebuie sprijinite prin orice mijloace companiile locale. Mai mult, miza trebuie să fie dezvoltarea altor industrii, iar ceea ce se face în parcul de IT de la Hemeiuşi (în nordul Bacăului), unde sunt companii care angajează 300 de oameni, arată că există soluţii", a spus ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme, participant la întâlnire şi originar din oraşul Oneşti, judeţul Bacău.

"Acum 7 ani pe pajiştea de la Hemeiuşi păşteau vacile. Azi se fac componente electronice pentru BMW, Tefal şi Fiat. Sunt 5000 de mp hale de producţie industrială, ne-am luptat să atragem investitori", a spus Adrian Iordache, directorul parcului industrial Hemeiuşi.

Daniel Dăianu a spus că România şi chiar Europa trebuie să-şi asume o politică de reindustrializare şi de sprijinire a capitalului autohton sau străin pentru investiţii în industrie. "Vedem unde este astazi Germania. Este aici pentru ca acum 100 de ani şi-a asumat o politică de industrializare, în care impulsionarea educaţiei în ştiinţele exacte este vitală", a spus Dăianu.

Platforma Europeană de Dezvoltare reuneşte companii, oameni politici şi experţi. Întâlnirea de la Bacău este prima dintr-o serie de întâlniri regionale, dupa ce pâna acum au avut loc întâlniri la Bruxelles şi la Bucureşti cu participarea unor înalţi oficiali români şi europeni.