Haos total la Argus Constanţa: două conduceri şi două AGA

Autor: Andrei Chirileasa 10.10.2011

Lupta dintre Cătălin Chelu (desen) şi SIF Oltenia pentru controlul produ­cătorului de ulei Argus Constanţa (UARG), unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe piaţa locală, a devenit un fel de teatru al absurdului, care caracterizează însă foarte bine modul în care se fac afacerile pe plaiurile mioritice.

Săptămâna trecută, vechiul Consiliu de Adminis­traţie (CA) al Argus, din care mai fac parte doar doi reprezentanţi ai SIF Oltenia, a convocat o nouă adunare generală a acţionarilor (AGA), după ce CNVM a decis că precedenta AGA, din septembrie, nu a fost legală. Reprezentanţii SIF Oltenia nu au putut participa atunci la AGA din cauză că oamenii lui Chelu le-au blocat accesul în sediul companiei. În absenţa SIF Oltenia, omul de afaceri din Galaţi, care spunea că nu pleacă de la Argus decât cu cătuşe la mâini, şi-a numit cinci reprezentanţi în CA.

Pentru a se asigura că vor reuşi să intre de această dată la AGA, reprezentanţii SIF Oltenia au convocat-o la hotel Ibis din Constanţa. Răspunsul lui Chelu nu a întârziat să vină. Consiliul de Administraţie numit de el a convocat de asemenea AGA, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, dar la sediul societăţii. Ambele adunări au aceeaşi ordine de zi: alegerea unui nou CA.

Aici apar o serie de între­bări: unde vor merge acţionarii la AGA? Se vor ţine amândouă? Care dintre ele va fi valabilă? Deocamdată, un lucru e cert: ştampila companiei e la Cătălin Chelu. Cine va controla însă CA va controla compania, iar în joc sunt afaceri de 50 mil. euro pe an.