Este legal sa joci poker online pe bani? Aflaţi mâine la conferinţa "Piaţa jocurilor de noroc-Încotro?"

Autor: Mirabela Tiron 10.10.2011

Mâine are loc conferinţa "Piaţa jocurilor de noroc - Încotro?" la ora 9, la hotelul Howard Johnson, eveniment organizat de Ziarul Financiar şi Boştină&Associates.

La eveniment vor fi prezenţi în calitate de speakeri: Cristian Costea, avocat partener la Boştină&Associates, Nicoleta Crişan, inspector de concurenţă în cadrul Consiliului Concurenţei, Floretin Croitoru, comisar şef divizie la Garda Financiară, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Produselor şi Serviciilor din România A.N.P.C.P.P.S.R.

Piaţa jocurilor de noroc a înregistrat o creştere continuă de la an la an, fiind estimată la aproximativ 500 mil. euro. Organizarea şi funcţionarea jocurilor de noroc on-line a fost reglementată în acest an, operatorii fiind obligaţi să deţină un sediu înregistrat în România, pentru ca autorităţile să controleze mai eficient eventualele operaţiuni de spălare de bani, de evaziune fiscală.

Obiectivul a fost ca jocurile on-line să poată funcţiona şi să fie taxate în România. Astfel, persoanele pasionate de jocuri de noroc pot paria on-line la firme înregistrate în România. Până la această modificare, legislaţia românească nu permitea, dar nici nu interzicea, jocurile on-line transfrontaliere, însă nu permitea organizarea jocurilor on-line de către companii din România. Jocurile de noroc pot fi organizate în România prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, telefonie fixă şi telefonie mobilă.

Compania Naţională Loteria Română este cel mai mare jucător pe piaţa jocurilor de noroc, fiind şi una dintre cele mai profitabile companii de pe piaţa românească care deţine cel mai valoros brand local, potrivit unui studiu european asupra brandurilor realizat anul acesta de Institutul European al Brandurilor din Viena anul trecut.
Cifra de afaceri cu care a finalizat Loteria Română anul 2010 s-a ridicat la 262 milioane de euro iar profitul obţinut a fost de 28 milioane de euro, potrivit datelor de pe Ministerul de Finanţe. Loteria avea anul trecut 2.806 de angajaţi , faţă de 2899 de salariaţi în urmă cu un an, potrivit aceleaşi surse.

Înfiinţată în 1906, compania Loteria Naţională, la care deţine pachetul majoritar de acţiuni statul român, activează în actuala formă juridică din anul 1999. Potrivit legislaţiei, este o societate comercială de interes public naţional şi are ca obiect de activitate organizarea şi exploatarea exclusivă, în calitate de unic organizator pe teritoriul României, a jocurilor de noroc de tip Loto, Expres, Pronosport, Loz în plic şi Instant Lotery.

Principalele teme de discuţie sunt:

Piaţa jocurilor de noroc. Perspective şi implicaţiile taxării jocurilor de noroc on-line în România. Obligaţia de a deţine un sediu înregistrat în România contravine sau nu normelor europene?

Locul Loteriei Române pe piaţa jocurilor de noroc. Perspective - creşterea încasărilor şi expansiune?

Monitorizarea activităţii din domeniul jocurilor de noroc. Cu cine colaborează Ministerul Finanţelor şi căror entităţi le poate încredinţa activitatea de monitorizare?

Contribuţia taxelor în domeniul jocurilor de noroc on-line la încasările bugetare.