Legislaţia româneasă permite toate tipurile de jocuri de noroc online, dar nu avem nicio companie autorizată - avocat

Autor: Mirabela Tiron 11.10.2011

În România nu există în prezent nicio companie autorizată care să organizeze jocuri de noroc online, desele schimbări legislative şi lipsa unui cadru legal de aplicare a legislaţiei în domeniul jocurilor de noroc blocând deocamdată accesul companiilor pe această piaţă.


"Până în 2009 legislaţia românească existentă nu conţinea reglementare cu privire la jocurile online. În 2010 a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă care a interzis aceste jocuri de noroc online, considerate a fi o infracţiune. În decembrie 2010 au fost legalizate jocurile de noroc online, însă nu aveam un cadru astfel încât prevederile să fie puse în aplicare. În august 2011 s-a făcut un cadru legal, însă lipsesc în continuare reglementări cu specifice", spune Cristian Costea, partener la casa de avocatură Boştină&Associates, prezent la seminarul Piaţa jocurilor - încotro?, organizat de ZF în colaborare cu Boştină&Associates.


În legislaţia româneasă sunt permise aproape toate tipurile de jocuri online, de la jocuri bingo online la pariuri în cotă fixă, la loto online şi pariuri mutuale online. În Franţa, de exemplu, sunt permise doar pariuri sportive online, hipice şi activităţi de poker. Operatorul care vrea să activeze pe această piaţă are nevoie de licenţă petru fiecare joc de noroc online pe care îl organizează. Doar persoanele juridice române pot opera jocuri de noroc online pe piaţa românească. Această prevedere a atras însă plângeri din partea companiilor străine la Comisia Europeană.


În Malta s-au dat aproape 500 de licenţe pentru jocuri de noroc online în 2009, fiind ţara europeană cu cele mai multe licenţe. La nivel global piaţa jocurilor de noroc online se va ridica la 9 miliarde de euro euro anul acesta. În 2008, era estimată la 6,1 miliarde de euro, adică 7,5% din toată piaţa de jocuri de noroc, potrivit datelor prezentate de Cristian Costea.