AmCham despre noua taxă din industria farma: Suntem gata să scriem un cec, dar nu suntem gata să scriem un cec în alb

Autor: Ioana David 11.10.2011

Taxa clawback în forma actuală limitează dezvoltarea investiţiilor în domeiul farmaceutic spun reprezentanţii Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham), organizaţie cu 300 de membri companii americane, internaţionale şi locale.

"Înţelegem nevoia pe termen scurt de a controla consumul de medicamente, dar ne arătăm îngrijorarea cu privire la faptul că această taxă nu asigură elementul pe care noi îl căutăm în business - predictibiliatea", spune Alexandra Gătej, preşedintele AmCham.

Printre companiile americane prezente pe piaţa farmaceutică românescă se numără Pfizer, Merck Sharp&Dohme sau Eli Lilly.

Gătej a precizat că predictibilitatea "nu este un moft, nu este o sintagmă, fiind necesară pentru prezenţa şi dezvoltarea companiilor în România".

Pe de altă parte, Pascal Prigent, preşedintele grupului de lucru pentru sănătate din cadrul AmCham şi director general al GSK România, spune că versiunea aprobată a taxei de clawback nu este sustenabilă şi nu permite investitorilor să-şi facă planuri în România. "Sutem gata să scriem un cec, dar nu suntem gata să scriem un cec în alb", a afirmat Prigent.

El propune ca industria să suporte numai un procent din creştere care să se refere la preţul de producător şi nu la preţul la care statul decontează şi care include şi adaosurile distribuitorilor, farmaciilor şi TVA-ul. La medicamente TVA-ul este de 9%.

Prin clawback statul va taxa producătorii de medicamente pentru orice creştere a consumului peste nivelul aprobat prin bugetul de la începutul anului. În acest fel, statul renunţă să mai deconteze depăşirile de buget cu medicamente gratuite şi compensate, care au loc în fiecare an şi care solicită rectificări bugetare.

Taxa va fi de fapt un procent care se va aplica tuturor companiilor care au în portofolii medicamente incluse pe listele de gratuite şi compensate. Plecând de la diferenţa dintre bugetul consumat şi cel stabilit, statul va calcula trimestrial un procent ce se va aplica cifrei de afaceri generate de produsele compensate.

Indiferent de evoluţia vânzărilor, toate companiile vor plăti această taxă.