Expunerea pe acţiuni a fondurilor mutuale a ajuns la minim istoric. Ce estimează administratorii că va veni pe bursă

Autor: Roxana Pricop 12.10.2011

Criza datoriilor suverane a alungat fondurile mutuale de pe burse, expunerea acestora pe acţiuni scăzând până la minimul istoric de 3% din activele de 7 mld. lei la finele lunii septembrie.

Cele 60 de fonduri mutuale româneşti au o avere de 7 miliarde de lei pe care au investit-o în proporţie de 49% în obligaţiuni emise de bănci străine şi în titluri de stat, potrivit informaţiilor disponibile la finele lunii septembrie.

Circa 44,4% din avere a fost depozitată la bănci sau ţinută sub formă de lichidităţi. Fondurile aveau investiţii de doar 3% din active în acţiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti. Ponderea acţiunilor în activele nete ale fondurilor mutuale, de doar 3%, este la minim istoric.

"Aşa cum arată structura investiţiilor putem spune că fondurile mutuale finanţează băncile locale şi străine prin plasamentele în depozite şi obligaţiuni şi nu companiile româneşti", a spus Radu Hanga, directorul general al societăţii BT Asset Management, administratorul celui mai mare fond de acţiuni, BT Maxim, cu active de 40 de milioane de lei.