Mişcarea "Ocupaţi Wall Street-ul" atinge şi Europa prin "Ocupaţi Bursa de la Londra". Va ajunge şi la Bucureşti?

Autor: Bogdan Cojocaru 12.10.2011

Membrii mişcării "Ocupaţi Bursa de la Londra" spun că pagina lor de Facebook este urmărită de mai mult de 9.000 de oameni, scrie The Guardian. Protestele împotriva sistemului financiar mondial care au loc zilnic pe Wall Street se vor extinde şi la Londra, principalul centru financiar din Europa, în acest week-end, sâmbătă fiind organizat un protest.

Un număr de organizaţii britanice au declarat că susţin mişcarea de ocupare a inimii financiare a Londrei, ca parte a "mişcării mondiale pentru o democraţie reală" prin care se încearcă evidenţierea injustiţia socială şi economică.

Pagina de Facebook a mişcării "Ocupaţi Bursa de la Londra" este urmărită de 9.000 de persoane, dintre care 3.500 şi-au anunţat intenţia de a participa la protest.

Laura Taylor, un suporter al mişcării, spune: "De ce trebuie să plătim noi pentru criza cauzată de bănci? Mai mult de un milion de persoane şi-au pierdut locurile de muncă, zeci de mii de case sunt confiscate de bănci, în timp ce micile companii se zbat ca să supravieţuiască. Cu toate acestea, bancherii continuă să facă profituri de miliarde şi să îşi acorde bonusuri enorme chiar şi după ce au fost salvaţi cu 850 de miliarde de lire sterline din banii noştri".

Un alt suporter, Kai Wargalla susţine: "Este o mişcare a oamenilor care protestează împotriva injustiţiei economice şi sociale din Marea Britanie. Vrem să fim alături de cei 99%, marea majoritate pentru care oamenii valorează mai mult decât profitul".

În Statele Unite, mişcarea "Ocupaţi Wall Street-ul" a intrat în a patra săptămână de existenţă şi s-a extins în mai multe oraşe. De asemenea, multe vedete - ultima fiind rapperul Kanye West - vin şi îi sprijină prin prezenţa lor pe demonstranţi.