EDP Renovaveis a mai terminat un parc eolian de peste 100 mil. euro. “Pădurea” de turbine a portughezilor numără acum 76 de morişti

Autor: Roxana Petrescu 13.10.2011

Am terminat instalarea celei de-a doua faze de 69 MW a parcului eolian de la Cernavodă", a de clarat Rafael Solis, reprezentantul departamentului de comunicare al grupului portughez.

Bilanţul de proiecte eoliene al EDPR a crescut simţitor de la finalul anului trecut, ajungând în prezent la 228 MW complet operaţionali. Astfel, dacă la sfârşitul lui 2010 portughezii terminaseră de instalat un parc eolian de 90 MW în comuna dobrogeană Peştera, în martie au anunţat că prima etapă de 69 MW a parcului de la Cernavodă a fost şi ea finalizată, pentru ca acum să pună punct dezvoltării şi celei de-a doua etape a investiţiei.

Ţinând cont de faptul că investiţia într-un megawatt dintr-un parc eolian este de circa 1,5-1,7 milioane de euro, portughezii au alocat în montarea celor 228 W între 342 şi 388 de milioane de euro.

Pădurea cu 76 de turbine

Pentru echiparea acestor parcuri eoliene, EDPR a folosit turbine făcute de danezii de la Vestas, liderul global al tehnologiei pentru "mori de vânt". Astfel, odată cu finalizarea celei de-a doua faze de la Cernavodă, EDPR are în portofoliu o pădure de eoliene cu 76 de unităţi, fiecare turbină montată având o capacitate de 3 MW.

Acestea nu sunt însă singurele proiecte pe care portughezii au pus ochii în România.

"EDPR are mai bine de 600 MW în proiecte aflate în diverse stadii de dezvoltare şi maturitate. În prezent, EDPR construieşte două parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 57 MW", a mai spus reprezentantul grupului portughez, fără a da însă detalii legate de amplasarea acestor proiecte.

Tecuci, Vaslui şi Cobadin

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Transelecrica, în afară de parcurile deja puse în funcţiune, EDPR mai are contracte de racordare la reţea pentru mai multe proiecte. Aceasta este una dintre cele mai importante etape de avizare în realizarea unei astfel de investiţii, după obţinerea contractului de racordare companiile putând să se apuce de lucru.

Astfel, un proiect al portughezilor de 30 MW ar urma să fie realizat la Tecuci, în Galaţi, unul de 52 MW va fi amplasat în localităţile Vutcani şi Albeşti din Vaslui, în timp ce unul de 26 MW ar trebui să fie construit la Cobadin, judeţul Constanţa.

EDPR devine astfel cel de-al doilea investitor în parcuri eoliene în funcţie de capacitatea instalată, în faţa sa fiind plasaţi cehii de la CEZ cu parcul eolian de circa 340 MW din comuna dobrogeană Fântânele. Italienii de la Enel au depăşit şi ei anul acesta pragul de 100 MW în parcuri eoliene, capacitate care va creşte în următoarea perioadă, luând în calcul planurile de dezvoltare ale grupului.

Principalul motor care-i aruncă pe toţi aceşti investitori în goana după vânt este schema de suport care deja este aplicată de statul român şi care va deveni în perioada următoare şi mai generoasă.

Ţinând cont de faptul că investiţia într-un megawatt de capacitate instalată în energii regenerabile este mult mai costisitoare comparativ cu cea în energii convenţionale, pentru ca aceste investiţii să fie rentabile sunt necesare scheme de sprijin. Aceste scheme de sprijin au fost puse la punct de statele membre ale UE pentru a fi îndeplinite obiectivele stabilite la nivel european în ceea ce priveşte redu cerea emisiilor de CO2 şi a stimulării consumului de energie verde.

De exemplu, la nivelul anului 2020, 24% din toată energia consumată în România trebuie să fie verde.

Din ce în ce mai bine

Revenind la sistemul de sprijin, în România acesta este compus din certificate verzi şi din cote obligatorii de energie regenerabilă pe care furnizorii de electricitate trebuie să le aibă în coşul de electricitate livrat clienţilor finali.

Producătorii de energie verde primesc deocamdată un certificat verde pen tru fiecare megawatt-oră produs, valoarea acestuia fiind de 55 de euro.

Acest certificat este vândut mai departe către furnizorii de energie care astfel fac dovada faptului că îndeplinesc cota obligatorie de energie verde în coşul livrat clienţilor.

Lucrurile se vor schimba însă în perioada următoare pentru că România a primit avizul favorabil al Comisiei Europene pentru aplicarea prevederilor din Legea 220/2008 în care numărul de certificate verzi începe să varieze de la o tehnologie la alta.

Strict în cazul energiei eoliene, investitorii ar urma să primească două certificate şi nu doar unu, aşa cum se întâmplă acum.

Portughezii au intrat pe piaţa locală în 2008. La acel moment, EDP a achiziţionat prin intermediul subsidiarei sale EDPR proiecte totalizând 736 MW în diferite faze de dezvoltare prin preluarea unui pachet de 85% din acţiunile companiilor care dezvoltau aceste parcuri, Renovatio Power şi Cernavodă Power, firme deţinute de o companie înregistrată în Cipru.