Cel puţin 66 de mari bănci europene ar cădea la o zguduire mai serioasă a testelor de stres

Autor: Marius Oncu - Mediafax 13.10.2011

Cel puţin 66 de mari bănci europene ar pica teste de stres mai dure şi ar avea nevoie de capital suplimentar de 220 de miliarde de euro, potrivit analiştilor Credit Suisse, citaţi de Bloomberg.

Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank şi BNP Paribas ar avea nevoie de cele mai multe fonduri, în total 47 de miliarde de dolari. Societe Generale şi Barclays ar avea fiecare nevoie de câte 13 miliarde de euro.

Urmează o nouă criză a creditelor? Giganţii bancari preferă să vândă active decât să aducă bani de acasă

Analiştii Credit Suisse au derulat o simulare de teste de stres bazată pe modelul folosit de autoritatea europeană pentru sectorul bancar, dar luând în considerare rezultatele băncilor din primul semestru. Banca a folosit o rată minimă de adecvare a capitalului de 9%, faţă de nivelul de 5% utilizat în iulie de agenţia europeană.

Liderii europeni dezbat modalităţi de recapitalizare a băncilor cu probleme din regiune, în timp ce criza datoriilor suverane ameninţă să afecteze calitatea activelor acestora.

Opt din cele 90 de bănci testate în iulie nu au trecut testele de stres, înregistrând un deficit însumat de capital de 2,5 miliarde de euro.