Finanţele au împrumutat 800 mil. lei în prima emisiune de obligaţiuni pe doi ani, cu dobândă de 7,4%

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 17.10.2011

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat luni 800 milioane lei prin prima emisiune de obligaţiuni cu maturitate la doi ani, pentru care va plăti un randament mediu de 7,4% pe an.

Băncile au subscris titluri de 1,485 miliarde lei, cu 75% mai mult decât valoarea indicativă, de 800 milioane lei.

Randamentul maxim acceptat a fost de 7,45%.

Având în vedere că Ministerul Finanţelor a refuzat să plătească randamente mai ridicate în ultima perioadă, analiştii ING se aşteptau la un randament mediu în jur de 7,45%, dar la o alocare redusă.

"Instrumentele cu cea mai apropiată scadenţă sunt cotate pe piaţa secundară la 7,4/7,3% (...) Pentru a atrage suma anunţată administratorii datoriei publice probabil ar trebui să plătească radamente mult mai ridicate în jur de 7,6%", spuneau analiştii într-o notă emisă luni dimineaţă.

De la mijlocul lunii septembrie, Finanţele au atras împrumuturi mai reduse decât valorile programate, întrucât nu au acceptat să plătească randamente în creştere.

Totodată, Ministerul Finanţelor a respins din septembrie până la mijlocul lunii octombrie trei licitaţii din zece pentru vânzare de titluri de stat pentru că a considerat că sunt prea mari costurile de împrumut. Licitaţiile programate pentru octombrie acoperă doar titlurile care ajung la maturitate în această lună, de aproape 4 miliarde de lei.

Chiar dacă Finanţele au acceptat în august şi septembrie dobânzi în creştere, planul de finanţare nu a fost îndeplinit. Ministerul a împrumutat în septembrie 3,13 miliarde lei, sub valoarea programată, de 4,7 miliarde lei.

Dealerii cred că Finanţele au acoperit în ultima perioadă o parte din necesarul pentru plăţi din banii depuşi în depozite la minister de către o bancă, care la rândul ei a împrumutat fondurile de la Banca Naţională a României (BNR), pe perioadă de câte o săptămână. Acest scenariu este susţinut de unii dealeri, mai ales în condiţiile în care în septembrie BNR a împrumutat o singură instituţie de credit cu suma de peste 4 miliarde lei prin două licitaţii repo, chiar dacă dobânzile din piaţă erau mai reduse decât cea practicată de banca centrală.

O licitaţie repo a fost organizată de BNR şi luni, când a împrumutat aproape 1,1 miliarde lei, însă către două bănci. Banii au fost acordaţi pentru o săptămână, la o dobândă de 6,25% pe an, egală cu cea de politică monetară, în condiţiile în care băncile comerciale afişau pe piaţă randamente de 5,17% - 5,67% pentru plasamentele cu maturitate similară.

Ministerul Finanţelor a programat pentru luna octombrie şase licitaţii, prin care să atragă 4,2 miliarde lei. Următoarea licitaţie va avea loc joi, când Finanţele vor să împrumute 600 de milioane de lei prin obligaţiuni la trei ani.

Finanţele au angajat de la începutul anului împrumuturi de 41,16 miliarde lei şi 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.