Portretul datornicului la bancă: bucureştean de 30-34 de ani, cu credite în lei

Autor: Ciprian Valentin Botea 17.10.2011

Datornicul tipic la bancă este bărbat cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani, din Bucureşti şi are un credit în lei, potrivit datelor Biroului de Credit, instituţia care colectează datele despre creditele acordate persoanelor fizice.

"Portretul debitorului nu s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Ar fi şi dificil să se schimbe", spune Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

10.000 de români nu şi-au plătit ratele la bancă în august ca să meargă în vacanţă

De altfel, datele publicate de Banca Naţională arată că o treime din creditele acordate de bănci clienţilor individuali se află în Bucureşti. Astfel, bucu­reştenii aveau de rambursat la sfârşitul lunii august credite de 35 mld. euro dintr-un total de 104 mld. euro la nivel naţional. Mai mult de jumătate din cele 35 mld. euro sunt credite de consum.

La nivel naţional existau aproximativ 3,5 milioane de credite de consum active la sfârşitul lunii trecute, în scădere de la 4,8 milioane de conturi la sfârşitul anului 2008, atunci când criza economică îşi făcea resimţite efectele pe plan local. "Aici se află grosul creditelor, de aceea vedem şi o scădere atât de mare", afirmă Epure.

Creditele de consum au de obicei un termen de rambursare mai scurt, astfel că multe împrumuturi au ajuns la scadenţă fără să fie înlocuite cu altele noi, în condiţiile în care vânzările au fost aproape îngheţate în ultimii doi ani şi jumătate. Alte credite înregistrau întârzieri la plată foarte mari şi au fost închise de bancheri şi trimise la colectare.

Soldul creditelor de consum ajungea la 64 miliarde de lei (circa 15 mld. euro) la sfârşitul lunii septembrie, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Scăderea soldului creditelor vine în contextul în care restan­ţele acumulate de persoanele fizice au continuat să crească şi au ajuns la 7 miliarde de lei (1,66 mld. euro) la sfârşitul lunii august. Peste 724.000 de români au întârzieri mai mari de 30 de zile la plata creditelor. Cele mai mari sume restante, adică 3,1 miliarde de lei, se înregistrează la creditele în moneda naţională, majoritatea finanţări de consum fără garanţii.

Stocul restanţelor mai mari de trei luni se apropie în viteză de pragul de 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro), iar la nivelul lunii august creşterea din ultimii doi ani reprezintă aproape o triplare. Practic, această categorie de restanţe - care înseamnă reducerea drastică a şanselor de recuperare a banilor de la client - se menţine la peste 70% din totalul sumelor cu întârzieri la plată mai mari de 30 de zile, în scădere uşoară faţă de ponderea din urmă cu un an. La acestea se adaugă credite în valoare de peste 1,6 mld. lei (387 mil. euro) care au fost trimise la recuperare prin executare silită.

Epure nu a precizat care este în acest moment portretul restanţierului, dar în urmă cu un an acesta era similar cu portretul debitorului, adică tânăr, din Bucureşti, cu un credit în lei.