Un nou plan pentru sistemul energetic: un complex de 1 mld. euro cu cărbunii din Oltenia

Autor: Roxana Petrescu 19.10.2011

Ministerul Economiei crede că prin alipirea complexurilor energetice din bazinul Olteniei cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia va duce la formarea unui business de un miliard de euro, acesta fiind de altfel şi cel mai nou plan de reorganizare a sistemului energetic lansat de instituţie.

Formarea Complexurilor Energetice Oltenia şi Hune­doara reprezintă noua alternativă de a face ordine în sistemul energetic, după ce atât ideea înfiinţării unui campion naţional, cât şi planul formării a doi giganţi, Electra şi Hidroenergetica, au picat.

Sub presiunea FMI, Ministerul Economiei a pus pe masă un nou plan, de data aceasta croit exclusiv pe partea de cărbuni, deşi până acum tocmai absenţa unui mix energetic era văzută ca o mare problemă pentru industria locală.

Astfel, Complexul Energetic Oltenia ar urma să fie realizat prin fuziunea CEN Turceni, CEN Rovinari, CEN Craiova şi SNLO, în timp ce Complexul Energetic Hunedoara va cuprinde termocentralele Deva şi Paroşeni şi minele viabile din CNH.

Acum, firmele care vor alcătui Complexul Energetic Oltenia au un business cumulat de peste 913 milioane de euro, pierderi totale de 31,4 milioane de euro şi aproape 20.000 de angajaţi. Ministerul Economiei spune însă unitatea va ajunge la afaceri de un miliard de euro, dar nu explică de unde ar putea veni creşterea.

Reprezentanţii instituţiei mai spun că la finele săptămânii viitoare la Târgu Jiu se va "prezenta strategia noului complex energetic, parte integrantă a strategiei energetice naţionale, a cărei înfiinţare va duce la creşterea cifrei de afaceri la aproximativ un miliard de euro, realizarea de economii anuale de circa 80 de milioane de euro prin programarea optimă în funcţionarea tuturor blocurilor energetice".

Totodată, Ministerul Economiei spune că tot atunci va fi detaliat modul în care va fi îmbunătăţită aprovizionarea cu cărbuni a grupurilor energetice.

Înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia şi a Complexului Energetic Hunedoara a fost aprobată în şedinţa de guvern din 12 octombrie.

Potrivit Mediafax, crearea celor două societăţi energetice este inclusă şi în ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din iulie-august.

Potrivit angajamentelor Guvernului faţă de FMI, complexurile energetice ar urma să fie privatizate până la sfârşitul lunii iunie 2012. Toate companiile care vor intra în componenţa complexurilor sunt deţinute de stat prin Ministerul Economiei.