Suspiciuni de manipulare pe Euribor: o anchetă internaţională asupra dobânzilor interbancare se extinde şi în Europa

Autor: Radu Racu 19.10.2011

O anchetă internaţională care suspectează operaţiuni de manipulare a dobânzilor interbancare s-a extins şi în Europa, cu câteva razii efectuate la sediile marilor bănci din Londra şi zona euro, scrie Financial Times.


Inspecţiile neanunţate reprezintă ultima etapă dintr-o investigaţie internaţională în metodele de stabilire a dobânzilor interbancare pe dolarul american, yenul japonez şi euro.


Commisia Europeană supraveghează de mai multe luni presupuse manipulări ale EURIBOR - rata la care se împrumută reciproc băncile din zona euro. Indicatorul este folosit de asemenea şi de Banca Centrală Europeană pentru refinanţarea operaţiunilor. Euribor este indicatorul folosit şi în cele mai multe credite în euro acordate în România, ca parte a dobânzii totale a împrumutului.


Un purtător de cuvânt al comisarului european din domeniul Concurenţei Joaquin Almunia a confirmat pentru ziarul britanic o serie de inspecţii asupra unor grupuri "active în sectorul produselor financiare derivate conectate la Euribor".


"Comisia este îngrijorată că anumite reglementări anticoncurenţiale au fost încălcate de companiile vizate", a afirmat pşurtătorul de cuvânt.



Ancheta reprezintă un efort concertat de mai bine de un an al autorităţilor din Washington, Tokyo şi Bruxelles, care a pornit iniţial de la suspiciuni similare de manipulare a ratei Libor,un indicator de referinţă pentru contracte de 350.000 de miliarde de dolari, şi Tibor, o versiune mai redusă pentru yen.


O parte din direcţiile anchetei urmăresc încălcări ale regulilor antitrust, raportarea greşită a costurilor de împrumut şi o înţelegere secretă între traderi şi departamentele de trezorerie ale unor bănci, care joacă un rol important în stabilirea ratelor de dobândă.


Listă bancilor anchetate nu a fost făcută publică.