Ieşirea din criză văzută de multinaţionale: reducerea TVA şi CAS şi „toleranţă zero“ la corupţie

Autor: Mihaela Claudia Medrega 20.10.2011
Consiliul Investitorilor Străini (CIS) propune revenirea la TVA de 19%, ca soluţie pentru redresarea consumului şi a creşterii economice, şi reducerea contribuţiilor sociale, dar şi creşterea absorbţiei fondurilor europene şi realizarea de investiţii în infrastructură, într-un mediu economic care ar trebui caracterizat prin "toleranţă zero" faţă de corupţie.


Speranţele de relansare a economiei anul viitor au pălit brusc din cauza înrăutăţirii situaţiei din zona euro, instituţiile financiare internaţionale şi analiştii au început să-şi ajusteze drastic prognozele, aşa că reprezentanţii multinaţionalelor pledează pen­tru folosirea pârghiei fiscale.

Mariana Gheorghe, membru al Consiliului Director al CIS şi CEO al Petrom, se aşteaptă la o creştere economică între 1-2% anul viitor, dar aminteşte de existenţa provocărilor externe şi avertizează că 2012 este an electoral.

"Trăim timpuri foarte incerte. Există o varietate de ipoteze. În privinţa prognozelor pentru 2012 există o marjă foarte mare. Anul viitor există provocări ce ţin de zona europeană, internaţională, dar şi provocări pe plan intern, având în vedere că este an electoral. Există o bază solidă ce ar justifica o creştere economică. Dar raportul dintre potenţialul local şi factorul exogen este foarte imprevizibil. Mă aştept la o creştere economică între 1-2%."

Şefa celei mai mari companii din economie a afirmat că investiţiile publice sunt un factor major pentru creşterea PIB, susţinând că reprezentanţii CIS vor continua dialogul cu autorităţile în direcţia prioritizării acestor investiţii şi evaluării impactului lor în economie.

În plan fiscal, reprezentanţii CIS doresc diminuarea TVA şi a CAS, dar şi scutirea totală de la plata impozitului pe profitul reinvestit sau introducerea legii holdingului.

"Ne dorim revenirea la TVA de 19%. Ar trebui să îmbunătăţim mai bine colectarea decât să creştem taxe şi impozite în această perioadă dificilă. Altă recomandare vizează reducerea CAS, măsură care ar fi benefică pentru mediul economic. Salutăm plafonarea contribuţiilor la asigurările sociale pentru contractele de muncă în valoarea a cinci salarii medii brute, dar având în vedere costurile cu aceste contribuţii, CIS propune reducerea CAS sau plafonarea bazei de calcul la un nivel rezonabil", a declarat ieri Daniel Anghel, tax partner la PwC România, la lansarea Cărţii Albe 2011 realizate de CIS.

Autorităţile au decis la jumătatea anului trecut să majoreze TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, ceea ce a ajutat respectarea ţintelor de deficit bugetar agreate cu FMI, dar a frânat consumul şi redresarea economiei, accentuându-se şi evaziunea. În ceea ce priveşte contribuţiile sociale, reducerea nivelului acestora a fost una dintre măsurile incluse în strategia fiscal-bugetară lansată în primăvară, relaxarea fiscală fiind de natură să contribuie şi la reducerea evaziunii fiscale pe piaţa muncii. Însă Guvernul a decis în cele din urmă să amâne diminuarea contribu­ţiilor sociale până la "momentul optim", deoarece nu îşi permite să adopte o asemenea măsură în situaţia economică actuală.

Introducerea legislaţiei în domeniul holdingului este o altă măsură propusă de investitorii străini, deoarece lipsa acesteia stopează creşterea economică şi face ca grupurile de societăţi din România să-şi încorporeze sau să-şi mute profiturile în alte jurisdicţii care au această lege, crede Anghel. O astfel de lege ar contribui la atragerea de investiţii importante în România.

Aceeaşi reţetă: fonduri europene şi investiţii în infrastructură

Investitorii străini susţin că o mai bună rată de absorbţie a fondurilor europene este de o importanţă vitală pentru finanţarea investiţiilor. De asemenea, banii europeni reprezintă un aspect important pentru îmbunătăţirea atractivităţii României în faţa investitorilor şi, astfel, pentru sprijinirea creşterii economice.

CIS consideră că autorităţile ar trebui să acorde mai multă atenţie rolului cheie pe care îl are infrastructura unei ţări atunci când companiile hotărăsc unde să investească. Pentru a face România o destinaţie mai atractivă pentru investiţii Guvernul ar trebui să fixeze obiective şi să definească un plan de acţiune. Acţiunile şi strategiile pentru stimularea investiţiilor ar trebui ulterior să fie comunicate eficient pe principalele pieţe de investiţii străine.

"Unele dintre măsurile principale ar trebui să se axeze pe încurajarea dezvoltării domeniilor unde România ar putea avea un avantaj competitiv astfel încât să îşi îmbu­nătăţească brandul de ţară (domenii precum turismul, sectorul energetic, industria cinematografică, IT, agricultura etc.)", se arată în Cartea Albă 2011 "Investind în Creşterea Economică".

În ceea ce priveşte piaţa muncii, reprezentanţii CIS cred că deşi modificarea Codului muncii a adus un plus de flexibilitate, mai sunt necesare măsuri suplimentare.

"Avantajul costului redus cu forţa de muncă din România s-a erodat şi continuă să se erodeze, trendul fiind de convergenţă cu alte salarii din UE. Pe termen lung acest avantaj se va eroda şi mai mult şi trebuie înlocuit cu alte avantaje. În acest sens, continuarea flexibilizării pieţei muncii este importantă. CIS a colaborat cu Guvernul la modificarea Codului Muncii, a trebuit un mare curaj politic al autorităţilor într-o perioadă când de criza îşi pune amprenta pe nivelul de angajare, dar au mai rămas zone unde pot fi îmbunătăţite lucrurile. Propunerile noastre nu presupun costuri pentru buget, dacă nu luăm în calcul costurile politice", a afirmat Mihai Bogza, membru în conducerea CIS şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost.

Prea multă corupţie

Steven van Groningen, preşedintele CIS, afirmă că România trebuie să încerce eliminarea corupţiei prin "toleranţă zero" şi să nu se mai prevaleze de faptul că există corupţie şi în alte state, susţnând că percepţia negativă din partea investitorilor străini este chiar mai importantă decât gradul de corupţie dintr-o ţară.

"Este prea corupt (n.r. -mediul de afaceri), şi nu contează că şi în alte ţări este corupţie, pentru că România trebuie să lupte pentru eliminarea completă a acestui fenomen. Trebuie să avem toleranţă zero pentru corupţie. România este precepută ca fiind coruptă şi are efect asupra investitorilor şi de aceea este foarte important să arătăm că facem paşi vizibili în lupta împotriva corupţiei. Nu trebuie să conving pe nimeni din această sală că există corupţie în România, e de ajuns să iasă pe stradă şi se poate convinge singur", a răspuns van Groningen la o întrebare legată de nivelul corupţiei mediului de afaceri.

Reprezentanţii CIS au adus în discuţie şi etica în afaceri, care reprezintă o condiţie pentru încurajarea inovaţiei, a antreprenoriatului şi a investiţiilor străine în mediul de afaceri actual competitiv. În acest sens, investitorilor străini consideră că este important ca atât Guvernul, cât şi mediul de afaceri să ia măsuri pentru a combate practicile de corupţie, în special în domeniul achiziţiilor publice.

Cine este CIS

Consiliul Investitorilor Străini reprezintă 130 de companii cu investiţii totale în România de peste 40 mld. euro.

CIS a lansat anul trecut Programul de Creştere Economică, care cuprindea 80 de măsuri, concentrate în zece domenii importante de intervenţie şi a indicat 12 priorităţi pentru readucerea economiei româneşti pe creştere, după doi ani de recesiune.

La un an de la prezentarea programului, Guvernul a adoptat decizii importante doar în ceea ce priveşte 11 dintre măsurile propuse.

Cartea Albă lansată ieri de CIS reprezintă o analiză generală a climatului investiţional din România, incluzând şi o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Soluţiile CIS