Asalt asiatic: chinezii care au făcut cea mai mare hidrocentrală din lume spun ferm că vor să se apuce de Tarniţa - Lăpuşteşti

Autor: Roxana Petrescu 20.10.2011

Compania chineză China Gezhouba Group International, care a fost principalul contractor al hidrocentralei Three Gorges, cea mai mare unitate de acest tip din lume, cu o capacitate de 18.400 de MW, cât 25 de reactoare de la Cernavodă, şi-a exprimat decizia fermă de a se implica în realizarea hidrocentralei de un miliard de euro de la Tarniţa - Lăpuşteşti.

Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte energetice ale României, realizarea unităţii devenind obligatorie odată cu explozia proiectelor eoliene.

Oferta companiei chineze a venit în cadrul unei întâlniri cu ministrul economiei, Ion Ariton.

"Este unul dintre principalele proiecte ale Guvernului României şi suntem decişi să-l implementăm cât mai repede", a spus Ariton.

Aceasta este a doua firmă chineză care-şi exprimă interesul pentru hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti după ce la începutul lunii septembrie compania Sinohydro, care a fost şi ea implicată în construcţia centralei Thee Gorges ca şi contractor general, a spus că ar putea participa la realizarea proiectului, fiind atrasă şi de retehnologizarea hidrocentralei Bicaz.