Pregătiţi-vă maşina pentru iarnă. Vedeţi aici cum trebuie să “citiţi” cauciucurile

Autori: Claudiu Ilioiu , Adrian Voicu 22.10.2011

Obligativitatea anvelopelor de iarnă începând cu sezonul rece din acest an a ridicat multe întrebări, fiind pentru prima dată când în România este adoptată o astfel de măsură. După ce Poliţia Rutieră a anunţat că anvelopele de iarnă trebuie să fie inscripţionate cu M şi S, în caz contrar vor fi similare cu cele de vară şi implicit conducătorul automobilului va fi sancţionat în cazul în care va rula pe un drum acoperit cu gheaţă sau zăpadă, Ziarul Financiar vă explică ce reprezintă fiecare însemn de pe anvelopă.

1.Simbolul "fulg de zăpadă" desemnează o anvelopă testată şi calificată pentru "utilizare în condiţii servere de iarnă cu zăpadă abundentă", cauciucurile de iarnă vor fi marcate şi cu M&S (Mud & Snow).

2. Lăţimea secţiunii anvelopei în mm. În fotografia de mai sus este maracată cu 215

3. Raportul dintre înălţimea şi lăţimea secţiunii în procente În exemplul de mai sus înălţimea flancului anvelopei va fi 65% din 215 mm.

4. Constructia anvelopei (R= Radiala). Anvelopele moderne de autoturisme sunt de construcţie radială, adică pliurile carcasei sunt dispuse perpendicular pe direcţia de rotaţie şi paralel cu razele cercului anvelopei.

5. Diametrul jantei în inch

6. Capacitatea maximă de încărcare (indice de sarcină) şi indicele de viteză care marchează viteza maximă la care este proiectată să ruleze în sigurantă o anvelopă.

Spre exemplu, dacă dorim să cumpărăm anvelope de iarnă pentru o maşină personală Logan sau Sandero, dimensiunile cauciucurilor ar trebui să fie: 185/65 R15 92T sau 185/65 R15 88T. În cazul acestor coduri, indicele de sarcină (88 sau 92) arată sarcina în kilograme pe anvelopă. Astfel 88 sau 92 este de ajuns pentru maşinile personale, însemnând o sarcină de 560, respectiv 630 kilograme pe anvelopă. În privinţa indicelui de viteză, acesta se alege în funcţie de viteza cu care credeţi că veţi circula pe timp de iarnă. Cele mai utilizate cauciucuri pentru autoturismele cu cilindree mică sau medie sunt cele cu indice de viteză T sau H, acestea permiţând viteze de 190 km/h, respectiv 210 km/h.