Majorarea puterii de creditate a EFSF sau crearea unui nou fond deschis investiţiilor private sunt măsurile aflate pe masa politicienilor la summit-ul de la Bruxelles

Autor: Alexandru Matei 23.10.2011

"Astăzi pregătim deciziile pentru miercuri", a declarat cancelarul german Angela Merkel înainte de summit-ul de astăzi la care vor participa şefii de state din Uniunea Europeană şi în urma căruia liderii politici sunt aşteptaţi să vină cu măsuri pentru a pune capăt crizei datoriilor de stat care bântuie continentul de doi ani de zile, scrie Bloomberg. "Acest lucru este important pentru că avem de-a face cu procese complexe din punct de vedere tehnic, cum ar fi modul în care va funcţiona fondul EFSF. De aceea trebuie să lucrăm cu mare grijă, să luăm în considerare toate detaliile posibile. Din acest motiv nu astăzi vom lua deciziile, ci miercuri", a completat Merkel.

Măsurile luate în considerare până acum, după întâlnirile miniştrilor de finanţe ai zonei euro, includ o majorare a puterii de creditate a fondurilor de urgenţă ale UE la 940 de miliarde de euro, reduceri mai mari ale valorii contabile ale datoriilor Greciei şi obligarea băncilor să îşi majoreze capitalul de bază Tier 1 cel mai probabil la 9% din activele totale ponderate la risc până la jumătatea lui 2012.

O altă idee aflată pe masa politicienilor europeni este crearea unui fond garantat prin intermediul căruia investitorii privaţi şi fondurile suverane de investiţii să cumpere obligaţiuni ale ţărilor cu probleme.

Discuţiile privind recapitalizarea băncilor şi la ce procent să se ridice capitalul de bază nu s-au încheiat cu un acord final după primele două zile ale summit-ului, deşi era considerat cel mai uşor dintre cele trei puncte aflate pe agenda de lucru a politicienilor. Cel mai probabil băncile vor fi nevoite să şteargă 50% din valoarea obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, cu toate că în vară, atunci când s-a ajuns la un acord privind al doilea ajutor extern pentru Grecia procentul era de numai 21%. Suma necesară pentru recapitalizarea băncilor europene este estimtă la crirca 100 de miliarde de euro.