Încă un comunicat de tip "vom face". Până când va putea amâna Europa o soluţie hotărâtoare la criza datoriilor?

Autor: Marius Oncu 23.10.2011

UE are nevoie de măsuri hotărâte pentru a consolida economia europeană pe termen scurt, în contextul în care statele membre continuă să urmărească planuri de consolidare bugetară, potivit proiectului de comunicat al Consiliului European.

Proiectul, datat duminică 23 octombrie, angjează statele membre să finalizeze planul de recapitalizare a băncilor până miercuri şi cere tuturor statelor membre ale organizaţiei G20 să-şi joace rolul într-un plan "ambiţios" de răspuns la "provocările serioase care rezultă din actuala încetinire economică".

În privinţa politicilor economice, proiectul de concluzii notează că "pe lângă abordarea provocărilor imediate generate de criza financiară, este esenţială intenificarea eforturilor pentru asigurarea unei creşteri sustenabile, care să creeze locuri de muncă, în Europa", scrie Mediafax.

"În majoritatea ţărilor, consolidarea bugetară şi reducerea îndatorării sunt de importanţă crucială. (...) În acelaşi timp, sunt necesare măsuri hotărâte pentru a sprijini economia", potrivit proiectului.

Pentru a atinge aceste obiective, statele membre s-au angajat să finalizeze, până la sfârşitul anului, proiectul pieţei unice în domeniul serviciilor şi să reflecte în politicile bugetare şi de reformă structurală recomandările Comisiei Europene.

Consiliul, care include reprezentanţii celor 27 de state membre, notează că executivul comunitar trebuie să accepte, până la sfârşitul anului, reducerea contribuţiilor statelor membre la cheltuielile de investiţii ale UE. Statele membre au cerut Băncii Europene pentru Investiţii "să analizeze în colaborare strânsă" cu CE noi posibilităţi de a contribui la investişiile din Europa.

În plus, Consiliul s-a angajat să intensifice lucrările destinate unei mai bune coordonări a politicilor economice.

Înaintea summit-ului G20 de la Cannes, când UE ar trebui să aibă pregătit un plan solid de stopare a crizei din zona euro, Consilul "a cerut măsuri determinate" pentru restabilirea încrederii în economie. Organizaţia a cerut noi reforme ale sistemului monetar internaţional, prin îmbunăîtăţirea politicilor de supraveghere şi a instrumentelor de administrare a crizelor, dar şi măsuri pentru combaterea "volatilităţii ridicat a preţurilor materiilor prime".

Consiliul a cerut G20 şi aplicarea la timp a reglementărilor financiare Basel III, respectiv introducerea unei taxe globale pe tranzacţii.