Primele trei zile ale recensământului: 2,2 milioane de locuinţe şi 5,5 milioane de români au intrat în scriptele oficiale

Autor: Iulian Anghel 24.10.2011
Mai mult de 2,2 milioane de locuinţe şi peste 5,5 milioane de persoane au fost recenzate în primele trei zile ale recensământului (20 - 22 octombrie) - cel mai înalt grad de colectare a datelor statistice fiind înregistrat în Covasna (30% din locuinţele estimate) şi cel mai slab în Bucureşti (18% din locuinţe), potrivit raportărilor făcute aseară de INS.


Recensământul a început, dar de abia acum apar clarificări privind presupusa obli­ga­tivi­tate a răspunsului la anu­mite întrebări: Institutul Na­ţio­nal de Statistică, Eurostat, oficiul de statistică al UE, sau Co­misia Economică a Naţiunilor Unite pentru Europa (divizia de statistică a ONU), vin cu date noi - unul dintre cele mai importante aspecte referindu-se la lipsa obligaţiei de divul­ga­re a Codul Nu­me­ric Personal (CNP).

Potrivit diviziei de sta­tistică a ONU al cărei punct de ve­de­re a fost furnizat de INS, între­bă­rile despre diz­abilităţi - la care răspun­sul nu este obliga­to­riu - pot furniza informaţii va­lo­roase despre per­soa­nele cu diz­abi­lităţi dintr-o ţară şi de­spre distribuţia dizabili­tă­ţi­lor la nivel regional şi local.

Acelaşi lucru îl spune şi Silvia Pisică, directorul Direcţiei Statisticii Pieţei Mun­cii din cadrul INS, care susţine că autori­tă­ţile pot lua măsuri în momentul în care un anumit tip de dizabilităţi afec­tea­ză o mare parte din populaţie sau o zonă anume.

În formularele de recensământ există între­bări referitoare la astfel de afecţiuni (eşti întrebat dacă porţi ochelari, dacă auzi bine, sau dacă te doare spatele, de pildă). Potrivit diviziei de statistică a ONU, per­soanele cu dizabilităţi sunt acele per­soane care prezintă un risc mai mare decât cel prezentat de majoritatea popu­laţiei în privinţa restricţiilor de efectuare a unor sarcini specifice.

În privinţa unui aspect care a fost pe larg dezbătut, anume confidenţialitatea datelor recensământului, Eurostat a confirmat că cerinţa de con­fidenţialitate cuprinde în­trea­ga operaţiune de recen­să­mânt şi pe întreg procesul, de la culegerea datelor până la prelucrarea lor.

Recensământul consti­tuie un exerciţiu realizat doar în scopuri statistice şi, prin urmare, nu trebuie utili­zat pentru a culege date care vor promova în mod voit grupuri politice sau sec­te sau vor sponsoriza cauze particulare, arată oficiul de statistică al ONU, potrivit INS.

Prin urmare, publicul trebuie asigurat că informaţiile personale oferite vor fi res­pec­tate şi că se aplică principiul confi­denţialităţii.

Anterior, reprezentanţii INS dăduseră asi­gurări că cei care încalcă confiden­ţia­li­tatea datelor pot fi amendaţi usturător, în vre­me ce şeful Statisticii, Vergil Voineagu, in­vocase posibilitatea sancţiunii penale.

Procesul recenzării populaţiei decurge fă­ră incidente majore, a transmis INS. Inci­dentele nu au lipsit cu totul însă. Potri­vit Mediafax, un recenzor din Focşani a fost sechestrat de un bărbat nemul­ţumit de recensământ, acesta fiind amendat de poliţişti cu 1.500 de lei. De ase­me­nea, la Cluj, Par­ti­da Ro­milor "Pro Europa" a anunţat că va sesiza astăzi Co­misia ju­de­ţeană de re­cen­sământ în le­gă­tură cu faptul că unii re­cen­zori nu au trecut etnia romă în cazul unor locuitori aparţinând acestei minorităţi.

În a treia zi de recensământ în 27 de judeţe înregistrarea datelor sta­tis­tice a fost superioară mediei semnalate la nivel naţional. Procente mai mari s-au înre­gistrat în judeţul Covasna - 31,31% din locuinţele estimate a fi înregistrate; Vâlcea - 30,1%; Prahova - 30,1%. Un ritm mai slab s-a înregistrat în Bucureşti - 18,1%; Ilfov - 21,3; Constanţa - 21,4%.

Recensământul populaţiei şi a lo­cuin­ţelor se va desfăşura până în 31 octombrie. Primele date vor fi făcute publice la sfârşitul lui ianuarie 2012.