Ce pierderi suferă bugetul ca urmare a ratelor plătite la împrumuturi luate pentru susţinerea proiectelor europene

Autor: Gabriel Razi 29.10.2011

România nu mai trimite de aproape patru luni facturi pentru rambursare la Bruxelles pentru proiectele pe fonduri UE după ce Guvernul a decis să suspende cererile de rambursare, statul alocând 600 de milioane de euro (bani luaţi din piaţă) pentru a suplini rambursările. Dobânzile la plăţile făcute în ultimele trei luni prin acest fond se ridică la opt milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.



Acestea sunt calculate doar pentru proiectele care implică un proces de achiziţie publică, întrucât blocarea transmiterii facturilor a fost decisă pentru aceste proiecte care reprezintă însă 80% din total.

Astfel, în luna iulie, prima după suspendarea transmiterii facturilor la Bruxelles, statul a fost nevoit să suplinească lipsa rambursărilor de la UE cu ajutorul unor fonduri de 40 de milioane de euro.

Dobânda aferentă acestei sume se ridică la 2 milioane de euro, având în vedere o dobândă medie de 5%.

În august plăţile făcute de autorităţi în locul Bruxellesului s-au ridicat la 56 de milioane de euro, dobânda plătită băncilor fiind de 2,8 milioane de euro.

La sfârşitul lui septembrie rambursările lunare făcute de Guvern au totalizat 64 de milioane de euro, bani care corespund unei dobânzi de 3,2 milioane de euro. Per total, în perioada iulie-septembrie rambursările susţinute cu bani de la bugetul de stat au totalizat 160 de milioane de euro. Dobânda totală pentru aceste trei luni costă statul român circa 8 milioane de euro.

Pe lângă costurile directe ale dobânzilor plătite în această perioadă după sistarea plăţilor de la UE, un al doilea efect negativ este frânarea absorbţiei în această perioadă.

Cătălin Vătafu, şef al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, a admis, la un moment dat că, în contextul nefavorabil al rapoartelor de audit ale Comisiei Europene, funcţionarii din cadrul autorităţilor de management au procesat mai lent cererile de rambursare trimise de beneficiari.

Dacă înainte de raportul de audit al Comisiei Europene plăţile medii totale pe fonduri UE în primele şase luni ale acestui an se ridicau la 150 de milioane de euro/lună, din iulie media a coborât cu 50 de milioane de euro.