Noile pariuri ale OMV în România: producţia de energie şi Marea Neagră

Autor: Roxana Petrescu 26.10.2011

Pentru Petrom, cea mai mare companie din România, anul 2011 a fost unul plin. În martie firma a luat una dintre cele mai mari măsuri de reorganizare de la privatizarea din 2004, an în care singurul producător de petrol şi gaze din România a fost cumpărat de austriecii de la OMV.

Astfel, Petrom a decis închiderea definitivă a Arpechim, după ce compania a susţinut că a încercat să găsească un cumpărător pentru unitatea de rafinare, dar că nu a reuşit.

De altfel, închiderea Arpechim a anticipat o strategie amplă la nivel de grup a OMV, care a anunţat în această toamnă că până în 2014 va renunţa la active de rafinare şi marketing de un miliard de euro, noile segmente "vedetă" fiind producţia de hidrocarburi şi de energie.

Recent, Petrom a început operaţiunile comerciale din cadrul parcului eolian de 90 de milioane de euro pe care l-a construit în comuna dobrogeană Dorobanţu. La finalul anului însă Petrom va face pasul cu adevărat important pe piaţa energiei, odată cu punerea în funcţiune a centralei de 500 de milioane de euro de la Brazi. Această centrală, care va funcţiona pe gaze, este unica investiţie nouă din ultimii 20 de ani în sectorul producerii de energie termo, unitatea de 860 MW, mai mare decât un reactor nuclear de la Cernavodă, urmând să propulseze Petrom în prima ligă a producătorilor de energie electrică din România.

Pe partea de explorare şi producţie a hidrocarburilor, Petrom, alături de gigantul american ExxonMobil, s-a avântat într-unul dintre cele mai costisitoare pariuri făcute vreodată cu subsolurile României, începând lucrările de explorare la mari adâncimi în Marea Neagră.

Încă din 2009 cele două companii au început să culeagă şi să interpreteze date despre adâncurile Mării Negre din perimetrul Neptun. Anul acesta informaţiile culese au determinat cele două companii să treacă la o nouă etapă, cea a construcţiei primei sonde de explorare făcută vreodată la mari adâncimi în Marea Neagră.

Potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în următoarele două luni Petrom şi ExxonMobil vor aduce în Marea Neagră un vapor cu care vor construi această sondă, cu un cost de operare zilnic de circa 100.000 de dolari.