Şoferii fără cauciucuri de iarnă riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare

Autor: Claudiu Ilioiu 25.10.2011

Şoferii care sunt prinşi circulând fără cauciucuri de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, de marţi, 1 noiembrie riscă reţinerea certificatului de înmatriculare şi amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 lei, a anunţat într-un comunicat Direcţia de Informare şi Relaţii Publice al Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5, în luna ianuarie a anului în curs au fost modificate prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care sunt definite în conformitate cu Directivele şi Regulamentele Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite".

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons" fiind similare cu cele de vară.

În cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru nerespectarea noilor reglementări este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni.