Obiectivul Ungariei: să elimine creditele în valută

Autor: Alexandru Matei 25.10.2011

Guvernul ungar intenţionează să elimine treptat creditele ipotecare în valută, a declarat primul-ministru Viktor Orban, adăugând că băncile străine vor începe să readucă în ţară profiturile pe care le-au repatriat, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Guvernul de centru-dreapta de la Budapesta caută metode prin care să reducă expunerea masivă a gospodăriilor şi a economiei faţă de creditele în valută după ce aprecierea substanţială a francului elveţian a redus cererea şi a afectat creşterea economică a ţării.

"Nu trebuie să fie un secret: obiectivul este ca nicio familie din Ungaria să nu mai garanteze cu locuinţa proprie pentru credite în altă monedă decât forintul", a spus Orban în faţa Parlamentului. El a adăugat că nu va elimina povara datoriilor în monedă străină dintr-o dată, ci prin mai mulţi paşi.

Premierul ungar a mai spus că băncile străine au început deja să aducă înapoi în ţară o parte din profiturile pe care le-au repatriat în trecut pentru că altfel nu ar fi putut îndeplini condiţiile impuse de guvern prin schema de plată anticipată a creditelor ipotecare în valută.

"Aduc profiturile înapoi, bine, nu din dorinţă proprie, nu cu foarte mult entuziasm şi nu tot profitul repartiat, dar într-un singur caz o bancă a adus 600 de milioane de euro în Ungaria", a declarat Orban.

Guvernul a lansat o schemă de ajutor a celor cu credite ipotecare în valută prin intermediul căreia debitorii pot rambursa anticipat datoria la un curs valutar preferenţial.