Britanicii nu mai suportă euro: premiu de 250.000 de lire sterline pentru o soluţie de ieşire din zona euro

Ziarul Financiar 27.10.2011

Simon Wolfson, un om de afaceri britanic şi membru al Camerei Lor­zilor din parlamentul Marii Britanii, oferă un premiu de 250.000 de lire sterline (286.000 de euro) celui care va găsi o soluţie elegantă de ieşire din zona euro pentru mai multe ţări, scrie Les Echos.

"De un asemenea premiu ar putea fi interesaţi până şi economiştii eurofili: doar Premiul Nobel mai oferă o recompensă în bani atât de importantă", scrie publicaţia franceză.

Concurenţii ar trebui să răs­pundă cel puţin la patru întrebări: cum putem să ne asigurăm că noile monede naţionale vor fi stabile? Care este domeniul lor de acoperire? În ce monedă va trebui plătită datoria suverană a unei ţări care a făcut parte din zona euro? Şi ce se va întâmpla cu datoriile persoanelor particulare?

Competiţia The Wolfson Econo­mics Prize este deschisă tuturor persoanelor, indiferent de naţionali­tate, aceasta fiind desfăşurată de organi­zaţia nonguvernamentală Po­licy Exchange.

Concursul vine pe fondul scepti­cismului tot mai ridicat al Partidului Conservator din Marea Britanie cu privire la moneda europeană, o comisie parlamentară cerând chiar un referendum prin care britanicii să fie întrebaţi despre ieşirea din Uniunea Europeană.