Ucenicul „vrăjitorului“ Steve Jobs se pregăteşte să iasă în lumina reflectoarelor

Autor: Paul Comşa 27.10.2011

Moartea lui Steve Jobs, una dintre cele mai mari perso­nalităţi ale industriei IT, a lăsat în urmă un gol imens, care va trebui umplut de locotenenţii săi.

Conferinţa de presă pentru lansarea noului telefon Apple iPhone 4S a evidenţiat talentele şi personalităţile oame­nilor din spatele lui Jobs, care s-au mulţumit până acum să stea, mai mult sau mai puţin, în anonimat, deşi au contribuit în mare măsură la succesul companiei. Rând pe rând au "defilat" prin faţa audienţei nou-promo­vatul director general Tim Cook, "geniul" în design Jonathan Ive, "maestrul" în mar­keting Phil Schiller şi şeful diviziei de inter­net software Eddy Cue, cel care a dezvoltat recent iCloud, un serviciu online de stocare de date. Toţi şi-au construit reputaţii ex­celente în comunitatea restrânsă a giganţilor IT din Sillicon Valley şi au ocazia să ajungă în prim-plan.

Care a fost ultima dorinţă a lui Steve Jobs

Revelaţia serii a fost însă Scott Forstall, şeful diviziei de software a Apple, cel care a reuşit să anime cel mai mult asistenţa când a prezentat noile caracteristici ale sistemului de operare iOS. Business Week, una dintre cele mai renumite reviste financiare, îi acor­dă o atenţie deosebită acestui director tânăr şi ambiţios care, la 42 de ani, seamănă cu Steve Jobs în multe privinţe.

Deşi forma, compoziţia şi designul sunt aproape întotdeauna capul de afiş la lan­sa­rea unui nou gadget Apple, software-ul lui Scott Forstall este cel care "dă viaţă" pro­du­se­lor companiei şi numele său se află pe apro­xi­mativ 50 de brevete ale Apple. În cali­ta­te de director al diviziei de software a com­p­aniei, Forstall este arhitectul-şef al iOS, sistemul de operare folosit de iPhone, iPad şi iPod. El a contribuit în mare măsură la suc­ce­sul companiei care a avut în ultimul tri­mes­tru al anului trecut un profit record de 26,7 mld. dolari, din care 65% au venit din vân­zarea de produse care rulează pe iOS. Mai mult, datorită popularităţii interfeţei gadget-urilor Apple, sistemul de operare al Mac-urilor este în prezent remodelat după iOS.

În multe privinţe, Forstall este un "mini-Steve": este ambiţios, muncitor şi perfec­ţionist, are talentul mentorului său de a transpune limbajul specializat care denu­meşte caracteristicile produselor Apple în limba engleză comună, conduce acelaşi model de maşină ca şi Jobs, un Mercedes-Benz SL55 AMG argintiu şi are o "costu­maţie de scenă" specifică - pantofi negri, blugi şi un pulover negru cu fermoar (la birou poartă adesea cămăşi hawaiene).

Forstall este, asemenea lui Steve Jobs, o sursă de inspiraţie, un lider înnăscut. El a câş­tigat loialitatea multor angajaţi, iar echi­pa sa de ingineri este una dintre cele mai apre­ciate şi mai muncitoare din cadrul com­paniei. În acelaşi timp, potrivit unor surse din interiorul companiei, mulţi directori şi-au dat demisia din cauza colaborării dificile cu Scott Forstall. Un fost inginer, mem­bru al echipei de dezvoltare a siste­mu­lui de operare iOS, îşi explică decizia de a părăsi Apple după ce s-a săturat să lucreze cu Forstall şi să îi audă refrenul: "Lui Steve nu i-ar fi plăcut aceasta".

Foştii colaboratori ai lui Forstall povestesc că acesta îşi arogă adeseori meritele pentru succesele echipei şi aruncă vina pe ceilalţi membri pentru greşeli de pro­iectare.

Totuşi, chiar dacă personalitatea sa este controversată, Apple are nevoie de oameni care sunt obsedaţi de cele mai mici detalii şi care îşi îndeplinesc obiectivele chiar dacă pentru acest lucru trebuie să calce alţi oameni în picioare.

"La un moment dat l-am descris pe Scott ca fiind ticălosul-şef de la Apple. Şi nu am spus-o sub forma unei critici, ci l-am considerat drept un compliment. Acelaşi lucru l-ai fi putut spune şi despre Steve Jobs", spune fostul inginer software al Apple Mike Lee, care a părăsit compania anul trecut.

Apple se confruntă acum cu numeroase provocări în era post-Jobs. În cadrul şedinţelor săptămânale, existau aproape întotdeauna diferende între directorii companiei, dar se bazau întotdeauna pe Jobs în luarea deciziei finale. Acum, ambiţiosul şi controversatul Forstall pare a fi cel mai potrivit pentru a prelua ştafeta conducerii de la Steve Jobs.

Cine este Scott Forstall