Daniel Dăianu: Măsurile luate de UE nu rezolvă problemele de fond

Autor: Paul Comşa 27.10.2011

Reducerea datoriei Greciei cu 100 mld. euro şi majorarea pachetului de salvare la 1.000 mld. euro reprezintă doar o gestionare a crizei şi nu rezolvă problemele de fond deoarece fără creştere economică situaţia se va complica şi nu se va putea acoperi serviciul datoriei publice, consideră Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe al României.

"Există semne ale îngheţului pe pieţele monetare şi financiare, iar dobânda ar putea creşte în continuare. De exemplu, România se confruntă cu costuri mari care privesc nu numai bugetele publice, ci şi sectorul corporatist", a adăugat Dăianu.

Profesorul spune că "EFSF a devenit un împrumutător de ultimă instanţă pentru bănci şi guverne, o formă embrionară a unei trezorerii comune" şi că este "interesant de urmărit cum va sprijini China acest EFSF şi dacă Europa va primi <<diavolul>> în casă".

"Majorarea pachetului de salvare la 1.000 mld. euro nu este suficientă dacă Italia nu îşi va face ordine în casă. Spania a mai făcut reforme, dar statul italian trebuie să adopte reforme structurale cât mai repede, nu la calendele greceşti pentru că aici vorbim despre un efect de scară (n. red. - deoarece datoriile Italiei sunt mult mai mari decât cele ale Greciei)", a mai spus Dăianu.