Anul Regelui

Autor: Ziarul de Duminica 28.10.2011

Săptămâna trecută a fost lansat în Sala Lapidarium a Muzeului de Istorie din Capitală volumul "Anul Regelui", apărut la Editura Curtea Veche, o prezentare amplă şi fascinantă a vieţii familiei regale, aşa cum se desfăşoară ea pe parcursul unui an întreg, în fiecare anotimp, cu ocazia fiecărei sărbători sau vizite oficiale, dar şi în momentele de zi cu zi. Cartea este scrisă de Principele Radu al României, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a Regelui Mihai.

Curtea Veche Publishing continuă să dezvăluie fragmente din viaţa familiei regale prin publicarea acestui volum scris de Principele Radu al României, zugrăvind în detaliu viaţa de la Palatul Elisabeta şi de la Palatul Săvârşin, sărbătorile în jurul majestăţii sale, activităţile de zi cu zi ale membrilor casei regale, personalul din jurul majestăţii sale, protocolul de la casa regală - toate însoţite de fotografii în exclusivitate.

Volumul încearcă să dărâme barierele de protocol şi rigoare impuse de statutul regal şi să pătrundă în profunzime, arătând lumea ascunsă între copertine şi perdele grele. Cartea încearcă să răspundă curiozităţii oricărui om care doreşte să afle mai multe despre familia regală. Sunt descrise în amănunt diferitele evenimente la care iau parte membri ai familiei regale a României, de la vizite externe, oficiale sau nu, până la întâlniri economice sau de lucru, de la jubilee, aniversări şi ceremonii la momente intime, petrecute între prieteni şi rude. În finalul cărţii există, de asemenea, alte câteva secţiuni de interes pentru publicul larg, precum un arbore genealogic, o listă a persoanelor care au primit decoraţii regale şi o prezentare amănunţită a etichetei ce se cuvine a fi respectată în prezenţa membrilor familiei regale a României.

Despre regalitate se spune că este o lume aparte. Casele sunt castele, numele sunt precedate de Majestate sau Alteţă, zilele sunt pline cu întâlniri oficiale şi vizite, acte de caritate şi protocol. Nu este o viaţă uşoară, dar este una extrem de fascinantă. Anul Regelui dovedeşte între coperţile sale că Familia Regală nu numai că nu a stat în loc, ci dimpotrivă, este foarte actuală şi prezentă în vieţile noastre şi în istoria de zi cu zi a României.

Publicăm în continuare câteva scurte fragmente din carte.

Primăvara

Principesa Moştenitoare îşi aminteşte de una dintre primele case ale exilului, în Anglia, unde, împreună cu sora ei, Principesa Elena, mergea în grădină şi culegea ghioceii care răsăreau, străpungând stratul de zăpadă, în jurul copacilor seculari ai grădinii. Alteţa Sa Regală vede şi acum, cu ochii minţii, micile tulpini pline de sevă ale ghioceilor, tăiate frumos şi drept cu cuţitul, sub supravegherea atentă a mamei sau a bonei. Aşa începea primăvara tinerei familii a Regelui exilat al României.

Primăvara înseamnă pentru Majestatea Sa şi pentru familie un nou început, o "luare de la capăt". În lipsa unui domiciliu stabil şi a unei statornicii refuzate de exil, rutina de zi cu zi, de anotimp după anotimp, a vieţii private a însemnat enorm pentru Majestăţile Lor, dându-le sentimentul solidităţii şi al continuităţii.

Regina a fost mereu un şofer pasionat şi a făcut cu multă plăcere cumpărăturile pentru casă. Chiar în anii din urmă, când condusul nu mai este, ca pe vremuri, o plăcere, Regina nu ezită să meargă la supermarket, să discute cu vânzătorii despre alimente şi produse, să bea o cafea şi să se uite la trecători. Când Regina Ana m-a rugat să o însoţesc astă-iarnă la cumpărături în supermarketurile din Băneasa, oamenii întâlniţi au fost mai mult decât surprinşi şi încântaţi să o vadă, să-i ureze sănătate şi să schimbe câteva cuvinte.

Momentele simple, private, au fost totdeauna amestecate, în viaţa Regelui şi a Familiei Regale, cu cele solemne, oficiale. Când se aflau în exil, aceste momente contrastau puternic unele cu altele. Într-o zi, micile principese se duceau cu părinţii la cumpărături sau luau trenul cărându-şi singure bagajul, iar în altă zi erau primite la Castelul Balmoral sau Sandringham House, de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Regele se ocupă personal de hârtiile ajunse pe biroul său, de pregătirea unei ceşti cu cafea, dis-de-dimineaţă, când nimeni din casă nu este încă treaz. Tot singur îşi verifică maşina pentru drumurile zilei şi, atunci când este în Elveţia, merge la poştă pentru ziarele şi corespondenţa zilei.

Regina are grijă de florile din glastră, de obicei muşcate, camelii sau gardenii, şi observă fiecare detaliu din grădină: cât de devreme încep să cânte privighetorile, dacă veveriţele sunt la fel de multe ca anul trecut, de nu cumva ciorile sâcâie câinii, cum au obiceiul, trecând în zbor pe deasupra lor sau dacă, din cauza frigului, liliacul apare mai târziu în anul respectiv. La Palatul Elisabeta, Regina hrăneşte uneori cu felii de mere cele două ţestoase din grădină.

Iubirea pentru animale şi natură s-a transmis din plin principeselor. Niciuna dintre familiile noastre nu poate trăi fără credincioşii noştri câini, iar Principesa Irina este norocoasă să aibă la ferma ei din Portland cai, vaci şi păsări, pe care le îngrijeşte cu pasiune.

10 Mai

De 10 mai 2011, Regele şi-a început ziua cu depunerea de flori la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal, recent creată de sculptorul Florin Codre şi amplasată la locul ei, acolo unde s-a aflat lucrarea sculptorului Ivan Mestrovici, în secolul trecut. Aşezarea acestei statui la locul cuvenit are o semnificaţie statală şi a fost mult apreciată de Majestatea Sa.

În cursul zilei, Regele a participat, la Muzeul Naţional de Istorie, la lansarea volumului Lumea Regelui, publicat de Editura Polirom, şi a oferit Înaltul Patronaj Asociaţiei Naţionale a Motocicliştilor.

Seara, Palatul Elisabeta a găzduit decernarea titlului de "Freeman of the City of London" Majestăţii Sale. Regele Mihai I a purtat la ţinuta de frac, pentru prima oară în ultima jumătate de veac, la Bucureşti, Marea Cruce a Ordinului Regal Victorian, distincţie primită de două ori, în 1940 şi 1947, de la Regele George al VI-lea. Cu această ocazie au venit de la Londra 56 de personalităţi britanice reprezentând "The Guild of the City of London", în frunte cu cel de-al 675-lea Lord Primar al Londrei.

Pe acoperişul Palatului, ca şi pe cel al Castelului, flutură stindardul personal al Regelui Mihai, ori de câte ori Majestatea Sa se află în reşedinţă. În absenţa Regelui, stindardul Principesei Moştenitoare este pus în loc, iar atunci când niciunul dintre ei nu se află în reşedinţă, se arborează steagul tricolor.

De doi ani încoace, Regele a decis organizarea, în luna mai, a unei sărbători populare, numită Garden Party. Grădina Palatului Elisabeta se deschide unui număr de 2.000 de invitaţi din toate judeţele ţării şi din Basarabia, aleşi după meritele lor în comunitate, în anul din urmă. Au răspuns, în 2010 şi 2011, cu entuziasm, toţi cei care au fost invitaţi. Regele s-a bucurat, de fiecare dată, să fie înconjurat de oameni din 41 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, din zeci de oraşe, sute de comune şi sate, de toate profesiile şi credinţele, reprezentând toate minorităţile noastre. Garden Party se bucură în fiecare an de prezenţa Muzicii Reprezentative a Armatei, care susţine un amplu concert de muzică din toate genurile. De asemenea, costumele militare de epocă şi poliţia călare stârnesc interesul tuturor, la fel de mult ca gustările oferite de Furnizorii Casei Regale.

Jubileele

Anul 2008 a fost anul întoarcerii Regelui Mihai la Peleş, după 60 de ani de aşteptare. Ieşirea Majestăţilor Lor la balconul castelului rămâne o imagine memorabilă a demnităţii româneşti. Tot în anul 2008, în ziua de 10 iunie, Regele Mihai I şi Regina Ana au sărbătorit 60 de ani de căsătorie, la Bucureşti şi la Peleş. Le-au fost alături Regina Sofia a Spaniei (prezentă, împreună cu fratele ei, Constantin, şi la nunta Majestăţilor Lor la Atena, în 1948), Regele Simeon al II-lea şi Regina Margarita ai bulgarilor, Regele Constantin al II-lea şi Regina Anne-Marie ai elenilor, Principii Moştenitori Alexandru al II-lea şi Ecaterina ai Serbiei, Ducele şi Ducesa de Aosta, Maximilian al II-lea şi Valerie, titularii Casei Regale de Baden, Principele Moritz, şeful Casei Regale de Hesse, Arhiducele Dominic şi Arhiducesa Maria Magdalena ai Austriei (copiii Principesei Ileana) cu familiile lor şi mulţi alţii, prieteni de o viaţă sau veri.

La numai un an distanţă, pe 26 martie 2009, a avut loc o frumoasă sărbătorire a Principesei Moştenitoare Margareta, cu ocazia zilei sale de naştere. Din nou, zeci de veri regali, prieteni, colegi de şcoală şi facultate, precum şi dădaca din Marea Britanie au venit să-i stea alături. În anul 2010, tot la Bucureşti, a avut loc aniversarea mea de 50 de ani. Şi, imediat ce aceste pagini vor vedea lumina tiparului, la 25 octombrie, va avea loc aniversarea de 90 de ani a Regelui Mihai.

Cu toate aceste ocazii, Bucureştiul, Sinaia şi alte locuri din ţară au devenit destinaţii privilegiate pentru personalităţi ale lumii. Oameni influenţi care s-au aflat pentru prima oară în ţara noastră sau care au cunoscut, cu aceste ocazii, o altfel de Românie. Una stăpână pe sine, capabilă să facă apel la memorie şi să-şi aşeze valorile la locul lor, o Românie ospitalieră şi cumpătată, elegantă şi fermecătoare, cum a fost ea gândită de cei care i-au dat prestigiu în ultimii 150 de ani.

Jubileele sărbătorite în România, în ultimii ani, au adus personalităţi ale lumii politice, militare, economice, precum Frédéric Mitterrand, Staffan de Mistura, membrii cluburilor franceze şi elveţiene Maxim Business Club şi mulţi alţii. Numeroase au fost prezenţele artiştilor români de prestigiu. Au concertat, cu ocazia acestor sărbători, maeştrii Cristian Mandeal şi Horia Andreescu, reputata soprană Nelly Miricioiu şi violoniştii Remus Azoiţei şi Cristina Anghelescu. Dan Puric a prezentat un spectacol de pantomimă, dans şi muzică. Au participat, ca invitaţi, Virginia Zeani şi Angela Gheorghiu, maeştrii Dan Grigore şi Valentin Gheorghiu, Sorin Dumitrescu, Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Zamfirescu, Silvia Radu, Henri Mavrodin, Olga Tudorache, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru, Oana Pellea şi Marcel Iureş.

Jubileele au adus alături numeroşi membri marcanţi ai Academiei Române, ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai altor confesiuni din ţara noastră, militari şi diplomaţi de prestigiu, reputaţi oameni de ştiinţă şi valoroşi oameni de presă.

Toamna

Septembrie începe mereu cu întoarcerea de la Săvârşin la Bucureşti şi primele călătorii prin ţară, cu ocazia începerii şcolilor, apoi a universităţilor. Este momentul reîntoarcerii la Palatul Elisabeta şi al pregătirii pentru multele deplasări în ţară şi în străinătate care ne aşteaptă. Este, de asemenea, luna în care încep primirile la Palatul Elisabeta şi diferitele evenimente în Capitală.

Reşedinţele regale care sunt sedii ale funcţiunilor publice, ca Palatul Elisabeta şi Castelul Săvârşin, au în interiorul lor expuse ori folosite la ocazii oficiale obiecte aparţinând Colecţiei Familiei Regale a României. Fondată de Majestăţile Lor la 30 decembrie 2010, colecţia cuprinde, în urma donaţiilor directe făcute de membrii Familiei Regale, toate acele obiecte de artă sau de uz curent, dar folosite în diverse ocazii cu o anumită semnificaţie istorică, lucruri care simbolizează dinastia sau opere de artă. Astfel, toată colecţia de artă contemporană iniţiată de Sorin Dumitrescu şi de Fundaţia Anastasia, în anul 2001, a fost donată Colecţiei Regale de către Majestatea Sa. În Colecţie intră tacâmuri, porţelanuri, argintărie sau cristaluri care au o valoare sentimentală sau de familie şi care servesc la înfrumuseţarea şi decorarea evenimentelor publice cu caracter oficial.

La Palat au loc o mulţime de evenimente publice. Ele presupun o pregătire prealabilă amănunţită, mai ales când numărul participanţilor este mare. Chiar şi micile amănunte au rostul lor şi cineva trebuie să se gândească şi la ele. Elementele de papetărie şi birotică, de pildă, dau evenimentului un plus de valoare. Cartoane cu stema aurită, plicuri, hârtii de calitate cu antetul regal, timbre cu chipuri regale, ca şi hârtii de împachetat, funde tricolore sau cutii.

Universităţi şi licee

În fiecare toamnă, Regele şi Regina sau Principesa Moştenitoare şi cu mine începem vizitele în licee şi universităţi. Majestatea Sa a acceptat, în ultimii 12 ani, un mare număr de doctorate onorifice decernate de universităţile României. În Bucureşti, Cluj, Iaşi, Arad, Timişoara, şi în multe alte oraşe importante, Regele Mihai a efectuat vizite pentru a se întâlni cu studenţii şi profesorii şi pentru a accepta titlul de Doctor Honoris

Causa. Anul 2011 i-a adus Regelui trei noi titluri academice onorifice: cel de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, cel de la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi cel de la Universitatea Politehnică din Iaşi.

Nu puţine sunt cazurile în care studenţii sau elevii trec pragul Palatului Elisabeta. Multe dintre concursurile lor anuale, pe diverse teme, sunt plasate sub Înaltul Patronaj Regal. Majestatea Sa se simte mereu în largul său printre tineri şi copii. Au venit zeci de elevi şi chiar şcolari la ediţiile succesive de Garden Party şi, pe tot parcursul anului, cu diferite ocazii, ne vizitează grupuri de tineri la Palatul Elisabeta. Iar la jubileul de 90 de ani, Majestatea Sa va avea, a doua zi după aniversarea zilei de naştere, pe 26 octombrie 2011, plăcerea de a prezida o ediţie de Garden Party a copiilor, în grădina Palatului Elisabeta.