Bursa a scăzut vineri cu 0,5%, influenţată de evoluţia burselor europene

Autor: Stefan Musgociu 28.10.2011

Bursa de la Bucureşti a urmat şi vineri mişcările burselor externe şi a scăzut cu 0,48%, iar brokerii spun că era de aşteptat o corecţie după ce joi piaţa a urcat cu 3,6%.

Piaţa locală a avansat în această săptămână cu aproape 3%, accelerându-şi creştere din luna octombrie la aproape 7,2%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut piaţa este însă cu 8,7% mai jos.

În prima parte a şedinţei de vineri, piaţa a oscilat de câteva ori între creştere şi scădere, influenţată de speculatorii care au început să marcheze o parte din câştigurile înregistrate joi, după acordul de miercuri al liderilor europeni pentru măsuri de limitare a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Marcările de profit au fost determinate în principal de evoluţia indecisă a burselor vest-europene, însă brokerii cred că cei mai mulţi speculatori încă aşteaptă să vadă dacă pieţele externe se vor menţine pe creştere sau vor intra într-o perioadă de corecţii.

După ora 14:00, piaţa de la Bucureşti a trecut pe scădere, sub influenţa corecţiilor de pe bursele vest-europene şi a pieţei futures din SUA.

"După o zi precum cea de joi, în care indicii europeni au crescut cu până la 6%, era normal să avem şi o zi de scăderi cauzate poate de activarea unor ordine de tip «take profit» şi de un raport risc/recompensă mai puţin favorabil în comparaţie cu zilele precedente", a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, crede că investitorii de pe pieţele externe au redevenit prudenţi după ce Italia a vândut obligaţiuni la un randament peste cel de la licitaţia precedentă.