Indicii bursei au recuperat 10% de la minime. De ce sunt acţiunile româneşti atractive?

Autor: Andrei Chirileasa 31.10.2011

Rezultatele financiare în creştere, randamentele ridicate ale dividendelor şi gradul de îndatorare mai redus al companiilor, dar şi al României faţă de alte state din regiune sunt factori care fac ca acţiunile româneşti să fie atractive în raport cu alte companii din regiune, crede Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză a pieţei de capital din cadrul BCR-Erste.



Scăderile puternice de pe Bursă din august şi septembrie au oferit investitorilor oportunitatea de a cumpăra acţiunile unor companii importante la preţuri foarte atractive. Revenirea din ultimele săptămâni a adus deja câştiguri celor care au avut curajul să intre pe bursă la începutul acestei luni.


De la minimele atinse pe 4 octombrie, indicele BET a câştigat 11,3%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea (FP), a revenit cu 10%. Acţiunile unora dintre cele mai mari companii locale precum Petrom (SNP), Transgaz (TGN) sau Banca Transilvania (TLV) au câştigat 15% în această perioadă, adică de două ori dobânda bancară pe un an.


Şi SIF-urile au înregistrat creşteri puternice, în special joi, după ce şefii statelor din zona euro au decis ştergerea a jumătate din datoria Greciei faţă de investitorii privaţi, calmând cel puţin pentru moment pieţele. Analiştii sunt în general sceptici că această măsură va reuşi să rezolve problema de fond a îndatorării statelor europene. Totuşi, unii dintre ei îşi păstrează optimismul şi văd un scenariu pozitiv pentru România şi pentru piaţa de capital de la Bucureşti.


"E important că s-a tăiat coada pisicii, iar reacţia burselor a fost emoţională, ca de atâtea ori în ultimele luni. Cred că acum pieţele se vor concentra pe factorul pozitiv, dar problema de fond rămâne şi aceasta e că statele cu datorii mari şi servicii mari ale datoriilor vor cheltui mai puţin şi vor înregistra încetiniri ale creşterii economice sau pot chiar reintra temporar în recesiune", explică Mihai Căruntu.


El nu crede însă în concretizarea unui scenariu de bază pesimist şi susţine că în prezent pot fi valorificate de către investitori anumite zone de oportunitate pe pieţele de acţiuni. "Cu toate inconvenientele referitoare la vizibilitatea şi lichiditatea BVB, cred că profilul de risc de ţară al României în îmbunătăţire în 2011, precum şi rezultatele financiare pe 2011 ale companiilor la BVB ar justifica o expunere pe acţiuni (în special FP) la preţurile actuale. Evaluarea actuală a BVB este una relativ atractivă la un PER în jur de 10 calculat cu profiturile nete pe 2010. Ele sunt valori rezonabile mai ales prin perspectiva rezultatelor financiare pe 2011 şi în acord cu faptul că BVB este evaluată în prezent sub valoarea capitalurilor proprii ale companiilor listate (P/BV de 0,9). În plus pentru majoritatea companiilor importante listate nivelul serviciului datoriei este sustenabil raportat la profitabilitatea operaţională, ceea ce este foarte important pentru perspectivele evaluării lor la BVB pe termen lung", spune Căruntu.


El apreciază că pentru câteva companii importante de la BVB randamentul dividendului estimat pe 2011 va fi foarte atractiv (de peste 6-7% pentru Fondul Proprietatea, SIF-uri, Petrom, Transelectrica, în timp ce pentru Transgaz ar putea fi de peste 10%) şi crede că actualele preţuri de la BVB ar trebui să trezească atenţia investitorilor, mai ales a celor de cursă lungă (adică pe un orizont de minimum un an de zile).


"Din această perspectivă, şi în afara unor evenimente excepţionale şi de nedorit care să tulbure şi mai mult pieţele, actualele preţuri ale acţiunilor pot reprezenta oportunităţi de intrare îndeajuns de atractive pentru investitorii cu apetit pentru risc. Într-un peisaj regional, în condiţiile unei calmări a nervozităţii sau eventual chiar al unei îmbunătăţiri de biortim, cele mai importante acţiuni româneşti sunt în general atractive la actualele preţuri comparativ cu societăţile similare din Europa Centrală şi de Est şi, foarte important, îndatorarea companiilor româneşti este sensibil mai mică decât a celor similare din ECE, ceea ce va reprezenta un atu important", conchide analistul BCR.


Rezultatele la nouă luni ale celor mai importante companii locale ar putea întări aceste concluzii, chiar dacă nu vor avea un impact direct imediat asupra cotaţiilor.