Băsescu: Suntem de acord cu FMI, cuvântul de ordine pentru 2012 este prudenţa

Autor: Florin Ciolac 30.10.2011

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, BM şi ai CE, că oficialii străini sunt de acord că elementul cheie al construcţiei bugetare pentru 2012 trebuie să fie prudenţa.

Preşedintele a afirmat că a discutat cu reprezentanţii FMI, BM şi ai CE atât situaţia economică a României, ca urmare a deciziilor luate de Consiliul European privind recapitalizarea băncilor, cât şi deciziile adoptate cu privire la Grecia şi Fondul de stabilitate financiară.

El a arătat că toţi parametrii pentru trimestrul 3, stabiliţi prin programul cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, au fost îndepliniţi.

Principalul subiect al discuţiilor a fost proiectul de buget de stat pe 2012, a precizat preşedintele. "Împreună am fost de acord că, având în vedere prognozele de încetinire a creşterii economice în zona euro, România are obligaţia să propună Parlamentului un buget prudent, care pe de o parte să răspundă realităţilor economice, iar aici în mod cert exporturile României vor fi afectate dacă se confirmă încetinirea creşterii economice în zona euro, şi este deja o realitate. Pe de altă parte, este nevoie de un buget care să arate responsabilitatea Guvernului şi a Parlamentului, chiar dacă 2012 este un an electoral", a declarat Băsescu.

El a arătat că România "plăteşte foarte greu lipsa de responsabilitate" din anii 2007 şi 2008 şi de aceea nu ar trebui să "se hazardeze" într-un buget imprudent, bazat pe "prognoze exagerat de optimiste", mai ales că în a doua jumătate a anului 2012 se vor putea face "corecţii pozitive".

Preşedintele a afirmat că bugetul pe 2012 trebuie să fie realist atât ca prognoză de creştere economică, dar şi ca deficit bugetar propus, pentru a nu pune Guvernul în situaţia de a împrumuta sume foarte mari.

"Nu avem cum să nu ne împrumutăm, dar trebuie să fie un deficit rezonabil", a adăugat el, fără a avansa cifre. Băsescu a explicat că prin acceptarea de către Consiliul European a propunerii României ca gradul de expunere pe piaţa românească al băncilor din zona euro să fie menţinut la acelaşi nivel, ţara noastră îşi reduce riscul de a nu găsi pe piaţa externă împrumuturi, însă nu trebuie să se aventureze într-un plafon de împrumut prea mare.

"Aici au fost concluziile: prudenţă, prudenţă şi iarăşi prudenţă, pentru a nu irosi sacrificiile pe care le-a făcut populaţia în 2010 şi 2011", a concluzionat Băsescu.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, cel mai redus nivel după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Rata anuală înregistrată în România este apropiată de media UE, de 3,3%.

Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.